Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Un proiect de lege adresat exclusiv persoanelor fizice care nu mai pot sa plateasca ratele la imobil

08 Iunie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Dupa Legea Falimentului Personal, iata ca se incearca gasirea unor alte solutii pentru datornicii bancari, intr-o perioada in care numarul acestora a devenit alarmant de mare. Astfel, mai multe organizatii bancare si non-bancare se straduiesc sa gaseasca solutii cat mai simple, pentru rezolvarea celor mai complicate probleme. Una dintre solutiile identificate este aceea prin care datornicul isi transfera de buna-voie locuinta in proprietatea bancii, pentru ca aceasta sa ii stinga datoria. Se evita astfel complexitatea unui proces de executare silita, iar clientul poate obtine un nou imprumut, in conditiile din prezent.

Transferul locuintei in proprietatea bancii pentru stingerea datoriei este, momentan, doar un proiect de lege adresat exclusiv persoanelor fizice. Intentiile initiatorilor sunt acelea de a genera un schimb echitabil si pentru banca, si pentru client.

Un client care accepta sa stinga datoria prin renuntarea la locuinta, nu se mai confrunta cu restrictiile financiare implicate de executare silita

In plus, clientul nu mai trece prin procesul de executare silita sau prin procedurile de faliment personal. Astfel, se reduce numarul restrictiilor financiare impuse de instanta, pe termen mediu sau lung, iar dupa ce imobilul este oferit bancii, se poate accesa un nou imprumut, in conditii mai avantajoase.

Proprietarul poate chiar sa isi rascumpere locuinta, accesand un credit actual, in conditii mai precaute, fara sa aiba restrictii care sa se intinda pe ani se zile, asa cum se intampla in cazul executarii siliate sau a unui plan de insolventa personala.

De cealalta parte, bancile au si ele mult de castigat, de pe urma unei asemenea situatii. in momentul in care proprietarul renunta de bunavoie la ea, locuinta se introduce rapid pe piata libera, iar institutia financiara poate sa isi recupereze banii mai rapid.

Pentru a sustine aceasta schimbare, initiatorii proiectului argumenteaza cu un studiu european realizat de London Economics pentru Comisia Europeana la initiativa FSUG (Financial Services User Group), desfasurat incepand cu anul 2013. Concluzia studiului a fost aceea ca orice client, indiferent de nivelul veniturilor, ar trebui sa aiba optiunea de a renunta la proprietate, in cazul in care se ajunge la situatia executarii silite.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 08 Iunie 2015
COMENTARII