Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Umiditatea din interiorul locuintelor, una dintre cele mai mari probleme. Cum eviti igrasia si mucegaiul?

12 Noiembrie 2014
 
 
 
 
 
( 1 comentarii)

Umiditatea din interiorul locuintelor este una dintre cele mai mari probleme, atat pentru constructie, cat si pentru locuitori. Intr-un spatiu care nu este bine aerisit apar condensul ori mucegaiul, care atrag dupa sine si probleme de sanatate ale celor care respira acest aer viciat. Pentru a preintampina aceste probleme, cei care isi construiesc case incearca sa obtina asa numitii pereti care respira, dar sunt ei suficienti? Raspunsul este NU. Cel putin nu in primii ani de la constructie. In acest interval, materialele de constructie inca elimina cantitati importante de apa, care nu pot fi eliminate decat printr-un sistem de ventilatie.

Fiecare noua constructie elimina vapori de apa mult dupa finalizarea ei. Atat structurile de lemn, cat si fundatiile de beton au o componenta lichida, care poate actiona impotriva structurii precum si a proprietarilor, pe termen lung, in cazul in care locuinta nu este bine ventilata. in cazul lemnului, pericolul este cu atat mai mare cu cat nu respecta normele de constructie.  

Lemnul elibereaza in timp peste 200 de litri de apa

Pentru a ajunge la acest grad scazut de umiditate, lemnul elibereaza in timp peste 200 de litri de apa. Iar acest volum se cumuleaza cu toti ceilalti factori care creaza umiditate intr-o gospodarie, precum gatit, spalatul rufelor sau chiar respiratia locuitorilor. Lucrurile nu se schimba cu mult nici in cazul caselor cu structura de beton.

Locuintele noi sunt mai predispuse la aparitia mucegaiului si a igrasiei

Asa se justifica si faptul ca, de multe ori, o casa noua este mult mai predispusa la aparitia igrasiei si mucegaiului decat o locuinta care este deja utilizata de mai multi ani. Lucrurile se complica sezonier, in perioadele cu o umiditate mare. Toamna, sau in perioadele ploioase, umiditatea poate varia intre 60 si 90%.

Izolarea termica joaca un rol crucial, dar peretii care respira nu sunt suficienti pentru o ventilatie corecta

In acest context, izolarea termica joaca un rol crucial. Aerisirea locuintei este importanta si trebuie sa se faca in mod obligatoriu si in perioade suficiente, atat iarna cat si vara. Problema, cu acest tip de ventilatie, este ca iroseste caldura pe timpul iernii si racoare, pe timpul verii. O alta varianta este construirea unei case care sa respire. De multe ori, asta inseamna sa nu se foloseasca polistirenul ci vata minerala. Cu toate acestea, oricat de bine ar fi construita casa, ea nu poate fi suficient aerisita doar prin pereti.

Un avertisment special trebuie acordat celor care vor sa isi construiasca locuinte pasive, respectiv extrem de eficiente energetic, care produc chiar energie. Aceste case sunt cu adevarat nocive daca nu exista un plan de ventilatie riguros pus la punct. Aerul viciat din interior va conduce la imbolnavirea locatarilor precum si la deteriorarea locuintei, intr-un ritm mai alert decat in cazul caselor conventionale.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 12 Noiembrie 2014
COMENTARII