Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Cum sa te apropii de ceea ce europenii numesc Casa Verde! Lacunele legislative din Romania.

20 Mai 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Discutiile despre cladirile verzi sunt din ce in ce mai dese. Proprietarii incep sa inteleaga beneficiile acestora, dar multi se sperie de costurile pe care le-ar putea implica. Arhitectii, inginerii si constructorii se supun pietei si construiesc ceea ce se cere.

Pentru toti cei reticenti la conceptul verde, exista o solutie de tranzitie: construirea unei locuinte traditionale, dar cu produse care desi nu sunt certificate drept bio, sunt prietenoase cu mediul inconjurator si conduc la un cost mai mic cu intretinerea proprietatii, pe termen mediu si lung.

Cand vine vorba despre constructiile verzi din Romania, nu doar proprietarii sunt la inceput de drum, ci si mediul specializat. Constructorii, inginerii sau arhitectii urmeaza si ei cursuri, pentru a se pune in tema cu cele mai eficiente practici din domeniu. 

In restul lumii, tendinta este ca toate cladirile noi sa fie construite verzi, prin lege

Dar daca in restul lumii exista tendinta ca aceste cerinte sa devina obligatorii prin lege, in Romania realitatea este cu totul alta. Aici, chiar si obligatiile legislative sunt orientative, fara a fi corelate cu certificarea in sine. Astfel, in loc sa incerce sa indeplineasca obiectivele pentru a primi una dintre certificarile LEED, de exemplu, romanii folosesc tehnici care doar se apropie de acest obiectiv.

Cu sistemele concepute bine sau cu materiale alese si montate corect, o casa poate avea caracteristile unei cladiri verzi

Astfel, cu sisteme concepute bine sau cu materiale alese si montate corect, o casa poate fi prietenoasa cu mediul si economica pentru proprietar, chiar si fara sa poata fi numita verde. Aceste trucuri sunt bine cunoscute de arhitecti.

Arhitectii au ca misiune reducerea costurilor, nu incarcarea facturii

In luarea deciziilor cele mai bune pentru viitoare constructie, arhitectii joaca un rol crucial. Pentru o casa eficienta energetic, fie ea certificata bio sau nu, este nevoie de calcule personalizate. Dar acestea sunt vazute mai degraba drept mofturi, de catre proprietari.

In Romania, conceptul de constructie verde este vazut si implementat mai degraba ca o strategie de marketing, fara rigoarea intalnita peste Ocean. Iar dintre cei putini care aleg sa urmeze litera cu litera tehnicile de constructii din domeniu, regasim aproape in totalitate companii.  

Serviciile arhitectilor sunt concepute pentru a salva banii clientilor, nu sa incarce costurile, de la clientii cu case mici, la cei cu malluri uriase. Pentru ca viitoarele generatii sa inteleaga aceasta notiune, in scolile din mai multe orase ale tarii se desfasoara un program de voluntariat, numit „De-a arhitectura”. Voluntarii explica tuturor copiilor ce este arhitectura, ce inseamna o cladire, ce sunt volumele, ce inseamna umbra pe care o lasa o cladire. Astfel, copiii constientizeaza rolul unei cladiri in oras si inteleg ca aceasta nu trebuie sa fie o intamplare. Adultii insa nu au nici timp, nici rabdare si nici nu se lasa educati.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 20 Mai 2015
COMENTARII