Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

"Urban farming" sau cât de ușor putem cultiva legume pe balcon?

16 August 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Conceptul de urban farming este încă puțin cunoscut la noi, deși nu puțini sunt românii care își cresc singuri legumele și fructele chiar în mijlocul orașului. Cei mai creativi mini-horticultori au găsit soluții inclusiv pentru spații mici, așa cum sunt balcoanele de bloc, unde se pot cultiva cu succes plante aromatice, roșii sau ardei gras.

Sfatul primordial pentru cei care doresc să recolteze legume de pe terasa sau balconul apartamentului este să nu planteze decât la plante care nu ajung să aibă dimensiuni prea mari, astfel încât spațiul să fie folosit într-un mod cât mai util. Totodată, trebuie avut mereu în vedere modul în care este amenajată mini-grădina pentru a păstra aspectul plăcut al spațiului restrâns și pentru a fi permisă îngrijirea corespunzătoare a tuturor plantelor.

Pe lista cu legume în ghiveci se află atât cele care cresc în sol cât și cele cu dezvoltare verticală. Ceea ce este esențial este dimensiunea containerului, înălțimea acestuia și tipul de sol folosit.

Ceapa, mocovii, țelina și păstârnacul cresc perfect în containere largi cu adâncimea de cel puțin 25 de centimetri. Roșiile, vinetele și alte legume care cresc vertical se simt foarte bine în ghivece mari, cu gura largă și cu o înălțime de cel puțin 30-50 de centimetri.

Fasolea, are nevoie de ghivece cu adâncimea de circa 40 de cemtimetri. Temperatura de plantare este de 15 grade Celsius în sol. Semințele se plantează în sol afânat, amestecat cu nisip, și cu pietriș la fund pentru drenare, la 1,5-3 centimetri adâncime. Sunt utile spaliere de bambus pe care le putem refolosi. Fasolea are nevoie de soare și udare zilnică în perioada în care înflorește, dar fără ca apa să băltească

Morcovii, au nevoie de vase largi cu adâncimea ideală de 35 de centimetri. Suportă însă și adâncimi de 20-30 de centimetri, dacă îi culegem tineri. Temperatura solului la plantare trebuie să fie de cel puțin 12 grade Celsius. Semințele se presară direct la suprafața solului și se amestecă ușor cu acesta. Se udă astfel încât solul să fie mereu umed. Nu suporta apa baltită.

Castraveții sunt dintre cei mai adaptabili pentru soluția legumelor în ghiveci. Au nevoi de vase cu adâncimea de 45 de centimetri, și o temperatură a solului de 21 de grade Celsius. Aceștia pot fi îngrijiți la fel ca fasolea.

Vinetele, au nevoie de vase cu adâncimea de cel putin 40 de centimetri, iar temeperatura solului trebuie să fie mai mare de 20 de grade, dar nu mai mult de 25 de grade. Pentru ca vor crește în înălțime foarte mult, putem planta două cuiburi într-un singur ghiveci. Acesta trebuie însă fertilizat.

Dintre toate legumele în ghiveci ardeii sunt ceva mai pretențioși pentru că au nevoie de vase înalte, radacina lor fiind adâncă și dreaptă. Ideale sunt vasele de 50 de centimetri adâncime, cu pietriș la bază. Temperetaura ideală pentru semănat în ghiveci este de 20 de grade Celsius. Partea bună este că putem forma doua-trei cuiburi în același vas. Au nevoie de spalieri înalți și trebuie udați în fiecare zi atâta vreme cât înfloresc. Poți crește în același vas soiuri diferite sau ardei de culori diferite. Nu doar ca este practic, dar este și estetic.

Dovleceii care de regulă cresc la nivelul solului pot intra în categoria legume în ghiveci. Nu vom putea ajunge cu ei la maturitatea celor crescuți în sol, dar vei avea vreo două luni dovlecei fragezi, proaspeți și dulci. Ideale sunt vasele cu o adâncime de cel putin 40 de centimetri cu gură largă. Trebuie udați cu grijă eventual prin farfurie pentru a nu uda fructele în timp ce acestea cresc.

Minunatele roșii intră cu brio în categoria legumelore în ghiveci. Putem cultiva în hârdaie și vase atât roșii clasice, cât și pe cele de tip cherry. Adâncimea vasului trebuie să fie de circa 35 de centimetri. Roșiile au nevoie de spalieri solizi și trebuie udate în fiecare zi în perioada de înflorire. Un secret este să recoltăm roșii îndată ce sunt bune pentru consum, pentru că recoltarea acestora stimulează productivitatea acestor plante.

Un mare rol în cultivarea legumelor la ghiveci îl are solul ales corect. Este recomandat să apelăm la cunoștințele nostre din zona rurală pentru a obțineține pământul ideal pentru ghivecele și lădițele din balcon. Totodată sănătatea plantelor noastre depinde și de îngrășământul folosit, fiind recomandați fertilizatorii naturali.

Surse: www.casa-gradina.ro

           www.agrointel.ro/

Actualizat: 25 August 2016
COMENTARII