Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Vineri, 15 Decembrie 1989. 28 de ani de când Timișoara a început Revoluția

15 Decembrie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Acum 28 de ani, în 15 decembrie, Timișoara a dat startul evenimentelor din 1989 care au dus la căderea regimului comunist.

Istoria evocă data de 15 decembrie 1989 ca fiind ziua definitorie pentru căderea dictaturii din România. E ziua în care, în Piața Maria din Timișoara au început să se strângă oameni solidari cu Laszlo Tokes, pastorul care urma să fie evacuat din clădirea Bisericii Reformate, acolo unde era și locuința sa. Enoriașii au considerat că măsura este nedreaptă, așa că au început, inițial în șoaptă, apoi tot mai tare, să strige ”Libertate!”.

Se întâmpla într-o vineri.

Laszlo Tokes fusese acuzat de spionaj și trădare după ce a dat un interviu critic la adresa lui Nicolae Ceaușescu, pentru o televiziune din Ungaria. Așa că regimul a decis să îl evacueze din biserica în care slujea. Solidari cu el, enoriașii s-au strâns în 15 decembrie 1989, în jurul orei 16, în fața casei pastorului care era arestat la domiciliu la parohia reformată din Piața Maria. Întâi câțiva, apoi tot mai mulți s-au adunat acolo.

Toţi cei care treceau pe strada principală, vecină cu strada noastră, Timotei Cipariu, s-au oprit şi mulţi au rămas şi au aderat la cei adunaţi, români şi maghiari, de toate etniile şi toate confesiunile”, povestea fostul preot, citat de agențiile naționale de presă.

Lucrurile au rămas pașnice până spre seară dar au luat amploare în 16 decembrie. Sute de oameni s-au solidarizat şi au ieşit în stradă.

Aici regăsiți programul manifestațiilor comemorative organizate la Timișoara la 28 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Sursa: tion.ro

 

Actualizat: 15 Decembrie 2017
COMENTARII