Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Veste buna: Romanii ar putea schimba moneda in care au contractat un credit, fara noi costuri

25 Iunie 2014
 
 
 
 
 
( 1 comentarii)

Creditele in valuta au dat mari batai de cap romanilor, datorita fluctuatiilor de curs valutar, insa aceasta problema ar putea fi usor rezolvata cat de curand. Astfel, creditele in valuta vor putea fi schimbate in lei, fara niciun cost suplimentar, potrivit unei legi ce a trecut de Senat si urmeaza sa fie dezbatuta de Camera Deputatilor. Clientii bancari vor putea dormi linistiti, fara a mai verifica zilnic cursul de schimb, deoarece nu vor fi afectati in niciun fel de fluctuatiile cursului de schimb.

Romanii vor putea solicita conversia creditelor in orice moneda, fara a plati vreun comision, fara alte costuri sau garantii suplimentare. Propusa de deputatul PSD Ana Birchall, legea a fost aprobata de Senat cu 74 voturi „pentru”, doua abtineri si un vot „impotriva”, urmand sa fie analizata de Camera Deputatilor.

Clientii care aleg sa treaca la un credit in lei vor avea astfel o rata stabila, ce nu se va modifica in functie de schimbarile cursului valutar. Legea nu are insa numai avantaje, deoarece dobanzile la creditele in moneda nationala sunt mai mari decat cele la creditele in moneda straina. De exemplu, in cazul unui credit ipotecar de 100.000 euro, luat pe de 30 ani, dobanda porneste de la 4,9%. Pentru aceeasi suma, un credit luat in lei are o dobanda de 5,75%, astfel ca rata lunara este mai mare cu 100 lei.

Daca legea va fi adoptata, se va aplica atat creditelor de consum, cat si celor ipotecare, si vor beneficia de ea inclusiv cei care au deja in derulare un credit. Bancile vor fi obligate sa includa in contractele de credit incheiate in moneda straina niste clauze prin care se va institui dreptul consumatorului de a alege conversia creditului in orice alta moneda alternativa, fara comisioane, costuri aditionale sau garantii suplimentare. Cursul de schimb la care se va efectua conversia va fi cel din ziua realizarii conversiei, daca nu se specifica altfel in contractul de credit.

In momentul solicitarii conversiei creditului, institutia va trebui sa ii furnizeze clientului o simulare privind graficul de plati in moneda in care a fost contractat creditul, in moneda nationala, cat si in monda de conversie. Acest serviciu va fi, de asemenea, oferit gratuit, potrivit proiectului de lege. 

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 25 Iunie 2014
COMENTARII
 
@ 2014-06-25
 
 
 
 
 
5 /5
 
 
 
 
Cornel @ 2014-06-25
 
 
 
 
 
1 /5
 
In sfarsit o veste buna. Doar sa mai si fie aprobata.