Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Verificarea viciilor ascunse, un pas important la preluarea unei locuinte. Cum le depistezi?

02 Noiembrie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Urmeaza sa te muti intr-un apartament nou? Procesul de predare-primire a locuintei este unul dintre cei mai importanti pasi, desi cei mai multi clienti tind sa neglijeze aceasta etapa. Pentru a evita eventuale probleme pe termen lung, specialistii sfatuiesc clientii sa acorde mare atentie la receptia noului apartament.

Cu importante consecinte pe termen lung, procesul de predare-primire a apartamentului este ultimul pas, inainte de mutare. Receptia apartamentului scoate la iveala eventualele probleme care ar putea aparea dupa mutare. Mai mult, acest pas dezvaluie cat de flexibil si deschis este dezvoltatorul, cat de dispus este sa asculte doleantele clientilor.

Receptia apartamentului are, de obicei, doua forme:

  • la nivel de vicii aparente, cand clientul vine singur si constata starea apartamentului la momentul la care il preia,
  • la nivel de eventuale vicii ascunse, noul proprietar venind insotit de aceasa data de un expert tehnic, in masura sa intreprinda si verificari pentru depistarea unor vicii ascunse

Verificarea tehnica este a doua etapa si cea mai importanta, iar natura verificarilor se realizeaza in functie de fiecare speta in parte. De exemplu, pentru apartamentele aflate la ultimul etaj, clientul are trebui sa vina insotit de un expert in terase si acoperisuri. Totodata, dezvoltatorii de incredere ofera la receptia apartamentului un manual de utilizare a apartamentului, in care sunt clar mentionate toate detaliile necesare pentru o buna functionare si intretinere.

Principalele puncte care au nevoie de atentie crescuta, potrivit specialistilor:

Instalatii electrice – verificarea functionalitatii acestora, a tabloului electric si a sigurantelor si puterea instalata
Instalatii sanitare – functionarea pompelor, sistemul de recirculare a apei, sistemul de evacuare a apelor si deseurilor menajere
Aspecte tehnice ale cladirii – structura de rezistenta (cel mai important aspect)
Lifturi – buna functionare si valabilitatea verificarilor
Finisaje – corespondenta cu proiectul (materialele folosite sa fie cele care figureaza in proiect), prize (functionalitate si numar), parchet fara rosturi distantate, finisarea peretilor, tamplaria PVC (parti mobile perfect functionale)
Instalatii termice – buna functionare a centralei termice si a aparatelor de aer conditionat (daca exista)
Partile exterioare – balcoane, terase si aspectul finisajelor, existenta unei pante de scurgere catre gurile de preluare a apelor pluviale (recomandate si teste la fata locului), stabilitatea balustradei etc.
Ghene de instalatii bai si bucatarii – o ghena curata, fara apa si fara scurgeri pe coloane
 

Ulterior mutarii, verificarea atenta de la inceput trebuie dublata si de o intretinere corespunzatoare. De exemplu, folosirea unor materiale potrivite de curatenie pentru parchet, aerisirea incaperilor pentru indepartarea umiditatii, efectuarea unui reglaj pe an la tamplarie si schimbarea periodica a garniturilor etc.

In procesul-verbal incheiat la receptia apartamentului, ar trebui mentionate toate problemele si viciile aparente constatate in timpul vizitei, alaturi de un timp de remediere.

Un alt aspect important este legat de finisaje - daca finisajele sunt unele speciale, alese de client, acesta va trebui sa se asigure ca firma care va monta respectivele finisaje stie cum sa le monteze pentru a nu provoca nicio dauna.

Citirea indexului de la contor nu trebuie nici ea uitata si mentionata in procesul-verbal incheiat la preluarea apartamentului. Clientul ar trebui sa se si asigure ca plata facturilor la utilitati este efectuata la zi intrucat furnizorii de utilitati nu accepta transferul in cazul unor facturi restante.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 02 Noiembrie 2015
COMENTARII