Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Uniunea Europeana ridica standardele de eficienta termica, inclusiv pentru consumatorii casnici, incepand cu luna Septembrie.

26 August 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Incepand cu luna septembrie a acestui an, in Romania vor intra in vigoare noile directive europene ErP (Energy-related Products Directive), fapt ce va influenta puternic alegerile romanilor in privinta echipamentelor pentru incalzirea locuintei. 

Aceste norme prevad ca centralele termice ce intra pe piata sa fie doar cu tehnologie in condensare. Acestea au o eficienta de pana la 108%, emisii reduse de noxe si asigura o economie de pana la 35% la consumul de gaz.

Directivele ErP reprezinta urmarea asa-numitelor „obiective 20-20-20” adoptate de Uniunea Europeana in ceea ce priveste protectia si respectul fata de mediu. Acestea prevad ca, pana in 2020, sa se ajunga la o reducere de 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, o crestere cu 20% a utilizarii resurselor regenerabile si o scadere cu 20% a consumului de energie la nivel global, printr-o eficientizare sporita a produselor.

Energia termica produsa individual, mai ieftina decat „la comun”

Centrala termica de apartament reprezinta principala alternativa la care apeleaza azi proprietarii de apartamente.

Diferenta de pret intre energia termica produsa individual sau in sistem centralizat este semnificativa. Conform datelor Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), la nivelul lunii iunie 2015, costul mediu facturat catre populatie pentru o gigacalorie era de 226 lei. Spre comparatie, in cazul alegerii unei centrale termice in condensare, costul se reduce la 175 de lei per gigacalorie.

Dintre cele 67 de localitati care mai beneficiaza de sistem centralizat de incalzire, trei reusesc sa insumeze circa jumatate din numarul total de abonati la nivel national, releva un studiu realizat de companie. Este vorba de Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, singurele orase din Romania cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem termoficat. Acestea dispun de un total de 660.000 de abonati la CET-uri, respectiv 50% din totalul de 1,326 milioane de abonati la nivel national.

Potrivit datelor raportate de ANRSC si INSSE, din peste 320 de municipii si orase, doar in 67 mai exista sistem centralizat de termoficare, iar majoritatea romanilor sunt permanent in cautarea unei alternative pentru incalzire, dorind atat confort, cat si reducerea costurilor.

Pentru a face o radiografie corecta a pietei locale de incalzire, este important de mentionat ca, din 67 de orase care mai dispun de termoficare, 17 au sub 10.000 si 29 au sub 1.000 de abonati fiecare.

 

 

 

 

Chiar daca inca dispune de un numar mare de abonati, Timisoara s-au confruntat in ultimii ani un numar foarte mare de debransari. Astfel, in perioada 2012 – 2014 la Timisoara peste 13.500 de familii au renuntat la sistemul centraliat.

Sursa text&foto: Imobiliare.ro

Actualizat: 26 August 2015
COMENTARII