Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Un district din Timisoara s-ar putea transforma in Smart City: blocuri hi-tech, vehicule electrice si senzori pe fiecare stalp

02 Martie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Conceptul de Smart City este unul relativ nou, insa pentru acesta, Comisia Europeana a alocat 18 miliarde de euro. El presupune transformarea unui district sau cartier intr-unul extrem de eficient din punct de vedere energetic, asta insemnand de la o reabilitare energetica hi-tech a blocurilor, pana la crearea de aplicatii care sa indice soferilor locurile de parcare disponbile in acea zona.

O zona a Timisoarei ar putea intra in acest program, dupa ce primaria s-a asociat cu Karlsruhe si Miskolc si incearca sa acceseze fonduri europene pentru acest program. Proiectele Timisoarei sunt gandite acum de specialistii Institutului Fraunhofer, cel mai mare institut de cercetare din lume.

‚Äč

„Smart City e un concept care se dezvolta din ce in ce mai mult in aceasta perioada si inseamna o sumedenie de lucruri in beneficiul cetateanului integrate intr-un nou concept. Un nou concept care sa permita, pe de o parte, reduceri semnificative ale emisiilor de dioxid de carbon si eficientizare energetica substantiala, pana la crearea unor cladiri cu consum aproape zero de energie. Dar si mobilitate sustenabila, mobilitate electrica, infrastructura integrata, toate elementele regasindu-se in platforme digitale accesibile cetatenilor. Sunt foarte, foarte multe activitati care creeaza conceptul de Smart City. Un oras care ia deciziile in mod inteligent, pe baza unor seturi de date extrem de voluminoase obtinute din senzoristica, obtinute din experientele de zi cu zi ale oamenilor, din tot ceea ce se poate obtine ca data pentru a lua decizii inteligente”, a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Concret, din fondurile ce vor reveni Timisoarei, municipalitatea va incerca sa transforme blocurile comuniste din acest district in locuinte extrem de eficiente din punct de vedere energetic.

„Vorbim de masuri integrate in cadrul unui cartier, sa ii zicem asa, unui district din Timisoara, care sa aduca cladiri intre 30.000 si 40.000 de metri patrati locuibili la consum de energie aproape zero. Adica investitii care depasesc tipul de eficientizare energetica pe care il facem in mod normal, adica anvelopare cu polistiren si izolarea acoperisurilor, si se duc catre distributie individuala, retele combinate de caldura si racire pe care Colterm e capabil sa le realizeze... multa senzoristica in apartamente, pompe de caldura, panouri fotovoltaice. Acestea ducand catre un consum de energie foarte mic, in cadrul apartamentelor, un consum estimat la aproape 50 Kw/h pe metru patrat, pe an”, a mai spus Diaconu.
Pe de alta parte, banii vor fi investiti in achizitionarea de vehicule electrice, de la biciclete si pana la... ambarcatiuni care vor circula pe Bega, ceea ce va insemna automat o reducere a emisiilor de dioxid de carbon.

Cealalta preocupare este legata de electromobilitate. Si aici vorbim de ambarcatiuni electrice pe Bega. incercam sa realizam doua astfel de ambarcatiuni, care se afla in faza de cercetare-dezvoltare in multe dintre santierele navale din Europa, neexistand ambarcatiuni omologate. Asta inseamna si statii de incarcare pentru aceste ambarcatiuni, care sa foloseasca energie verde, inseamna si o zona de reducere importanta a emisiilor de dioxid de carbon. Statiile de incarcare vor fi si pentru ambarcatiuni, dar si pentru alte mijloace de transport”, a explicat viceprimarul Timisoarei.

Al treilea domeniu in care se va investi vor fi senzorii. Acestia vor fi montati in fiecare stalp si vor oferi o abundenta de date, de la iluminat public si pana la managementul traficului sau parcarilor. Concret, printre multe alte date, senzorii vor oferi posibilitatea soferilor timisoreni sa afle ce locuri de parcare sunt disponibile in zona, celor care se ocupa cu managementul traficului sa schimbe timpii de semaforizare.

„Daca se castiga acest proiect, pentru ca este o competitie acerba, Timisoara va beneficia de 6-7, maxim 8 milioane de euro, in functie de numarul de metri patrati eficientizati energetic. Spuneam ca e o concurenta acerba pentru ca sunt marile capitale ale lumii, cele care au participat la primul concurs de proiecte, care s-a desfasurat anul trecut. Unul dintre consortiile care au castigat cuprinde Barcelona si Stockholm, de exemplu. Dar noi cred ca putem veni cu alta abordare pe care am gandit-o impreuna cu cei de la Karlsruhe si Miskolc si cu universitatile tehnice din Budapesta, Timisoara si Karlsruhe. O abordare a oraselor medii care au si probleme diferite si o alta forma de aplicare a conceptului de Smart City. si cred ca suntem dintre putinele orase medii care participa la un astfel de concurs de proiecte”, a concluzionat Diaconu.

Pentru a va face o idee, iata modelul adoptat de Barcelona

Sursa: Tion.ro

Actualizat: 02 Martie 2015
COMENTARII