Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Timișoara are transport public pe Bega.

04 Octombrie 2018
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

De azi Timișoara are transport public pe apa. Vaporașele cumpărate acum doi ani de primărie cu 2 milioane de euro navighează pe Bega. Timișoara devine singurul oraș din România cu activitate în domeniul transportului public în comun pe apă, dar și singura localitate cu cinci moduri de transport public: tramvai, troleibuz, autobuz, biciclete și ambarcațiuni.

Pentru început sunt scoase pe traseu trei vaporașe: Decebal, Burebista și Glad. STPT are angrenați 12 oameni pentru transportul în comun pe Bega: câte trei marinari pe fiecare vaporaș și câte o casieriță care va rupe biletele de 1 leu pentru călători.

Cele trei vaporașe au deja un grafic de circulație și vor naviga zilnic, între orele 7-18, de la Uzina de Apă spre Solventul și retur. Prima cursă pleacă la ora 7.11 de la Solventul, din stația Ardealul, iar în aval, dinspre Uzina de Apă, pornește la ora 7.30 din stația Mihai Viteazu.

O călătorie costă 1 leu, iar biletele vor putea fi cumpărate la urcarea în ambarcațiune, fiecare vaporaș fiind dotat cu casă de marcat.

Societatea de Transport Public Timișoara a tipărit 3.000 de bilete, pe fiecare este și un cod QR și se va putea achita contravaloarea călătoriei și prin aplicația 24Pay. Elevii, studenții, pensionarii și celelalte categorii care beneficiază de transport public gratuit nu vor trebui să-și cumpere bilete, fiind necesar să prezinte, la urcarea în ambarcațiune, actele care stau la baza acordării gratuităților. Programul curselor este afișat în stațiile de pe malul Begăi, dar și pe site-ul STPT. De menționat este și faptul că vaporașele sunt accesibile și persoanelor cu dizabilități.

Transportul în comun pe Bega nu funcționează sâmbăta și duminica. La sfârșit de săptămână, pe Bega vom putea vedea un singur vaporaș, care va naviga în regim de agrement, între orele 11-18, iar plimbările cu acesta vor fi gratuite, potrivit celor de la STPT.

Nu se știe data până la care vor circula vaporașele Timișoarei în regim de transport în comun pe Bega, însă ele vor trebui retrase într-un depou STPT odată cu răcirea accentuată a vremii.

Prima cursă de pasageri pe Bega a pornit în 1869, exact în anul în care a fost pus în funcțiune și primul tramvai tras de cai de pe actualul teritoriu al României. Pe canalul care împarte Timișoara în două exista deja transport de mărfuri. Transportul de persoane pe Bega a fost întrerupt în 1967, Bega fiind și primul canal navigabil din România.

Sursa : tion.ro

Sursa foto: tion.ro, renasterea.ro

Actualizat: 04 Octombrie 2018
COMENTARII