Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

TVA 5% la a doua locuință?

11 Ianuarie 2019
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Începem anul 2019 cu o veste bună pentru piața imobiliară: a doua locuință poate fi achiziționată cu TVA de 5%, dacă se încadrează în anumite condiții. Bineînteles, proiectul de lege trebuie mai întâi promulgat de președintele României și publicat în Monitorul Oficial.

Principalele criterii care permit cumpărarea unui apartament sau casă cu cota de TVA de 5% conform codului fiscal astăzi:

  • Prețul maxim al locuinței, inclusiv al terenului aferent, să nu depășească 450.000 lei;

  • Suprafața maximă 120 mp utili;

  • Terenul, pe care este construită locuința sau cota de teren aferentă locuinței, să nu depășească 250 mp;

O persoană sau o familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusa de 5% TVA. Aceste criterii sunt reglementate de Codul Fiscal în vigoare conform art 291, punctul 3.

Se modifică articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 astfel: «3. livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice. Suprafața utilă a locuinței este cea definită prin Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Anexele gospodărești sunt cele 12 definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Cota redusă se aplică numai în cazul locuințelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.».

Cu alte cuvinte dispar restricțiile de suprafață maximă a terenului și cele prin care o persoană sau o familie poate achiziționa o singură locuință cu cota redusă de 5% TVA. Impactul în piața rezidențială va fi unul pozitiv pentru segmentul rezidențial. Va permite celor care vor să își cumpere o a doua casă sau apartament, locuință cu scop rezidențial, să achiziționeze cu 5% TVA dar și investitorii din rezidențial care pot face mai multe achiziții de apartamente pentru închiriat. Stimulează cumva lichiditatea și implicit prețuri mai accesibile la închiriere în viitor.

Din păcate valoarea maximă a proprietății, de 450.000 lei, este una destul de restrictivă.

Sursa : wall-street.ro

Actualizat: 11 Ianuarie 2019
COMENTARII