Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Strategia Națională a Locuirii: dispare TVA de 5%?

15 Septembrie 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Strategia Națională a Locuirii – document aflat în dezbatere publică – include prevederi care pot afecta accesul românilor la locuințe noi. Documentul propune ca TVA-ul aplicat tranzacțiilor imobiliare să varieze în funcție de veniturile cumpărătorului. Etalonul de la care se face diferențierea va fi venitul mediu din România. Valoarea acestuia în 2016 este de 2086 lei (aproximativ 460 de euro).

Potrivit acestei propuneri, dacă un apartament este scos la vânzare cu un preț de 60.000 de euro, un cumpărător cu venituri de 2.085 de lei va plăti TVA de 5% și un preț final de 63.000 de euro, în timp ce persoanele cu venituri care depășesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plăti TVA de 20% și un preț final de 72.000 de euro.

Măsura aplicării unui TVA diferențiat în funcție de venituri este discriminatorie, potrivit reprezentanților grupului de inițiativă pentru Asociația Investitorilor Imobiliari din România. Un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru același imobil – echivalentul a 21 de salarii medii pe economie. Mai mult, avansul pe care îl va plăti acesta va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casă. Măsura va afecta indirect și populația pe care Strategia actuală își propune să o ajute.

“Măsura dorește să încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea plătesc deja TVA de 5% pentru tranzacții cu valori mai mici de 450.000 de lei. Practic va fi taxată suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economică a României și la bugetul de stat, în timp ce situația persoanelor cu venituri mici rămâne neschimbată”, arată grupul de inițiativă pentru Asociația Investitorilor Imobiliari din România.

Grupul de inițiativă pentru înființarea Asociației Investitorilor Imobiliari din România a formulat deja un punct de vedere pe marginea acestui document și a solicitat o întrevedere cu reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, conform normelor în vigoare.

Sursa: cpi.imobiliare.ro

Actualizat: 15 Septembrie 2016
COMENTARII