Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Situatia plafonului ramas pentru acordarea de credite prin Programul Prima Casa

25 Iulie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Dupa inceperea crizei economice, care a afectat foarte mult piata imobiliara din Romania, creditele ipotecare co-garantate de catre stat au fost cele care au sustinut cererea de apartamente destinate populatiei cu venituri medii, fie ele in blocuri vechi sau noi.

De la demararea sa, in iunie 2009, programul Prima Casa – prin care statul a decis sa co-garanteze acordarea de credite ipotecare catre populatie, la un nivel redus de avans si dobanda – a functionat ca un veritabil „colac de salvare” pentru rezidentialul autohton. Desi in piata exista si voci critice la adresa acestei initiative, nu incape indoiala ca garantiile acordate de catre stat au sustinut cererea de locuinte, cel putin pe segmentul apartamentelor destinate populatiei cu venituri medii, fie ele vechi sau noi.

Peste 11.000 de garantii in primele 6 luni

Programul guvernamental a inceput anul 2014 cu un plafon de garantare de aproximativ 2,08 miliarde de lei – acesta permitea acordarea de credite in valoare totala de aproape 4,17 miliarde de lei, respectiv dublul sumei alocate de catre Guvern pentru program (datorita impartirii riscurilor de creditare intre stat si institutiile finantatoare, in proportie de 50%-50%).

Datele oficiale arata ca, dupa primul semestru din 2014, cei interesati de accesarea unui astfel de imprumut mai au la dispozitie mai bine de jumatate din plafonul initial. „Dupa primele sase luni ale anului 2014 FNGCIMM inregistreaza peste 11.000 de garantii acordate in cadrul Programului Prima Casa. Programul continua sa fie cerut si apreciat de public, in conditiile mentinerii unei rate de nerambursare a creditelor de numai 0,2%, plafonul disponibil in acest moment in cadrul programului Prima Casa fiind de circa 1.090 milioane lei”, arata oficialii FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii).

Fonduri pentru 7.600 de locuinte de pe piata libera

Desi aceste cifre sunt imbucuratoare la prima vedere, ele pun totusi o problema vanzatorilor de locuinte. Este vorba de faptul ca plafonul de garantare ramas include o suma consistenta – circa 490 milioane de lei – destinata exclusiv achizitiei de unitati locative prin intermediul Agentiei Nationale de Locuinte (ANL). Asta inseamna ca, in urmatoarele sase luni, romanii mai au de fapt la dispozitie doar 600 de milioane de lei pentru cumpararea de locuinte de pe piata libera, fie ele apartamente vechi sau noi; aceasta suma ar permite contractarea de credite in valoare totala de 1,2 miliarde de lei (suma garantata de catre stat se dubleaza, deoarece bancile suporta 50% din risc).

Luand in calcul valoarea medie a unui credit Prima Casa consemnata in primele cinci luni din 2014 – 35.600 de euro, reiese ca cei interesati ar mai putea achizitiona pana la finele anului circa 7.600 de locuinte de pe piata libera.

In primele sase luni din 2014, cele mai multe solicitari de credite de tip Prima Casa au venit din municipiul Bucuresti (27,6% din total), judetul Cluj (8,1%), Ilfov (7,1%), Timis (5,8%), urmate de judetele Constanta, Brasov, Sibiu si Iasi (fiecare cu o pondere cuprinsa intre 3% si 5% fiecare.

Sursa: Imobiliare.ro

Actualizat: 25 Iulie 2014
COMENTARII