Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Scenarii ANAF ce pot bulversa piața imobiliară

26 Iulie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

ANAF ar putea pune în dificultate câteva sute de dezvoltatori imobiliari: mii de români ar putea rămâne cu avansul dat și fără locuințele cumpărate.

Agenția Națională de Administrare Fiscala (ANAF) a "constatat" recent faptul că acele venituri obținute de către dezvoltatorii imobiliari persoane fizice, înregistrate in scopuri de TVA, din vânzarea de locuințe, pentru care s-au plătit impozite aferente vânzării din patrimoniul personal, de cel mult 3%, în ultimii 7-8 ani de zile, au fost impozitate necorespunzător si, ca urmare, ar fi necesară reconsiderarea acestora drept venituri din patrimoniul afacerilor, ceea ce ar înseamna aplicarea unei cote de 16% + contribuțiile sociale aferente.

În luna iunie 2017 a fost publicat un comunicat ANAF, prin care s-a pus în vederea dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice, înregistrate în scopuri de TVA, faptul că trebuie să declare până la data de 30 iulie anul curent veniturile obținute din vânzarea proprietăților imobiliare din patrimoniul afacerilor.

Termenul scurt de timp oferit de ANAF reușește să bulverseze din nou piața imobiliara, deși de la începutul desfășurării activității dezvoltatori imobiliari persoane fizice înregistrați în scopuri de TVA și până în prezent absolut toate persoanele sau autoritățile angrenate în stabilirea, declararea și virarea / colectarea venitului din acest gen de venit (transferul proprietății imobiliare) au considerat că impozitul pe venit datorat este cel din categoria "impozit pe transferul proprietății din patrimoniul personal" in conf. cu art. 77/1 din Legea nr. 571/2003, respectiv art. 111 din Legea nr. 227/2015 si nicidecum "impozit pe venit din activități independente". De asemenea, la aceasta încadrare, nu se datorează contribuții sociale.

Pe de alta parte, teama cea mai mare a dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice, cunoscând practica administrativ-fiscala, ar fi emiterea unor obligații fiscale suplimentare cu titlu de impozit pe venit de 16% din activități reconsiderate independente si contribuții sociale si pentru ultimii cinci ani, la care s-ar putea adauga penalități si dobânzi.

Un grup de parlamentari a înregistrat la Senat un proiect de lege prin care propun ca aceste diferențe să fie eventual anulate. Ivan Bogdan, secretar general în cadrul Asociației Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania (URBANIS), a declarat că asociația a trimis adrese către Ministerul Finanțelor și ANAF, prin intermediul cărora au solicitat un punct de vedere și o întâlnire cu toate părțile implicate pana la 30 iulie, dar fără nici un răspuns.

Sursa: wall-street.ro

Actualizat: 26 Iulie 2017
COMENTARII