Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

S-a stabilit pretul de achizitie pentru locuintele ANL in 2015

31 Iulie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Coeficientul care permite calcularea valorii de vanzare a locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), valabil pentru anul 2015, a fost stabilit printr-un act normativ publicat miercuri.

In ceea ce priveste valoarea de vanzare a locuintelor ANL, normele in vigoare deja stabilesc ca ea reprezinta valoarea de inlocuire pe metru patrat multiplicata cu suprafata construita efectiva a fiecarei locuinte, inclusiv cotele indivize aferente fiecarei locuinte, diminuata cu amortizarea calculata potrivit Normelor metodologice privind reevaluarea si amortizarea activelor fixe corporale aflate in patrimoniul institutiilor publice.

Valoarea de inlocuire pe metru patrat, valabila in anul 2015, este de 1.691,29 lei/mp inclusiv TVA si a fost stabilita prin Ordinul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 373/2015, publicat in Monitorul Oficial nr. 568, din 29 iulie 2015.

Anul trecut, valoarea de inlocuire pe metru patrat a fost de 328 euro/mp inclusiv TVA.

Dar, pentru stabilirea pretului final de vanzare a locuintei, nu este suficienta doar valoarea de inlocuire pe metru patrat. Mai precis, la valoarea de vanzare se adauga comisionul de pana la 1% al unitatii prin care se efectueaza vanzarea, pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliara efectuate de autoritatile publice locale, care au competentele legale in stabilirea pretului si in vanzarea locuintelor catre chiriasi.

Locuintele ANL pot fi cumparate si in rate

Incepand  din vara anului trecut, tinerii chiriasi ai locuintelor ANL au posibilitatea de a le cumpara in rate lunare, cadrul legal fiind creat prin OG nr. 6/2014, care spune:

"Pretul locuintei se poate achita integral, la data incheierii contractului de vanzare, din surse proprii ale beneficiarului si/sau din credite contractate de beneficiar de la institutii financiare autorizate, inclusiv cu garantia statului, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la data inscrierii dreptului de proprietate in cartea funciara, sau in rate lunare cu un avans de minimum 15% din valoarea de vanzare".

Asadar, pentru plata in rate, avansul va fi de cel putin 15% din valoarea de vanzare, iar dobanda va fi constituita din dobanda de referinta a BNR, la care se adauga doua puncte procentuale.

Conform Normele de aplicare, aprobate prin HG nr. 644/2014, in cazul achizitionarii locuintei cu plata in rate lunare plata avansului de minimum 15%, precum si a comisionului de 1% se face la data incheierii contractului de vanzare in forma autentificata.

Dispozitiile prevad, de asemenea, ca ratele lunare se pot achita astfel:

a) in maximum 15 ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste salariul mediu brut pe economie cu cel putin 80%, dar nu mai mult de 100%;
b) in maximum 20 de ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei depaseste salariul mediu brut pe economie cu cel putin 50%, dar nu mai mult de 80%;
c) in maximum 25 de ani pentru cazul in care, la data vanzarii, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de inchiriere a locuintei nu depaseste cu 50% salariul mediu brut pe economie.

In ceea ce priveste dobanda, Normele publicate anul trecut stabilesc ca aceasta acopera dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, la care se adauga doua puncte procentuale. Dobanda este cea valabila la data incheierii contractului de vanzare-cumparare si ramane neschimbata pe intreaga durata a contractului.

Sursa: Avocatnet.ro

Actualizat: 31 Iulie 2015
COMENTARII