Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Retrospectiva Programului Prima Casa 2014 si prioritatile pe anul 2015

19 Martie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Bugetul mediu pentru Prima Casa, sub 40.000 euro.

Succesul programului Prima Casa a atins un nivel ridicat si in anul 2014. Potrivit statisticilor FNGCIMM, suma medie imprumutata este de circa 36.000 euro. Totusi suma nu reprezinta un reper pentru Timisoara, intrucat proramul guvernamental nu este o optiune tentanta doar pentru cei cu buget restrans, ci si pentru clientii care detin un avans important.

Programul „Prima Casa” a ridicat simtitor numarul tranzactiilor imobiliare inca de la lansare, iar anul 2014 nu a fost o exceptie. Circa 26.650 romani si-au cumparat un apartament cu ajutorul programului guvernamental, 6% provenind din judetul Timis, potrivit informatiilor Fondului National de Garantare. In timp ce finantarile accesate au fost de peste 4,3 miliarde lei, valoarea medie a imprumutului a fost de circa 161.500 lei ( aproximativ 36.000 euro).

In anul 2014, clientii care si-au achizitionat o locuinta prin programul Prima Casa s-au indreptat preponderent catre apartamentele noi, cu una si doua camere. 

Programul guvernamental, atractiv si pentru clientii care cumpara apartamente mai scumpe

Specialistii spun ca bine-cunoscutele conditii avantajoase ale programului guvernamental atrag clienti din toate categoriile, nu numai persoane cu buget restrans. Astfel, multi dintre cei care contracteaza un credit sustinut de stat o fac pentru a cumpara apartamente mult mai scumpe.

Programul sustinut de stat reprezinta un succes nu doar datorita faptului ca necesita un avans de doar 5% din valoarea locuintei achizitionate, ci si pentru ca ofera o dobanda simtitor mai mica decat alte produse bancare.

Prioritatile anului 2015

In anul 2015 FNGCIMM isi propune intensificarea colaborarii cu autoritatile guvernamentale pentru implementarea optima a instrumentelor financiare de tip garantii ce vor fi finantate in cadrul programelor operationale 2014-2020. 

Astfel, la sfarsitul lunii octombrie 2014, Guvernul Romaniei a aprobat un Memorandum privind desemnarea FNGCIMM ca organism de implementare pentru Instrumentele Financiare de tip garanţii finanţate din Fondurile Europene Structurale si de Investiţii 2014-2020. De asemenea, Fondul va sustine accesul la credite pentru cofinantare, necesare beneficiarilor masurilor aferente noilor Programe Operationale, ce urmeaza a fi lansate in anul 2015.

O alta axa prioritara a activitatii FNGCIMM in anul 2015 va urmari dezvoltarea unor noi produse de garantare in colaborare cu institutiile financiare partenere, cu focalizare pe cerinţele specifice ale unor categorii de IMM-uri, in special a intreprinderilor noi si a celor tinere, aflate in prima etapa de dezvoltare.

Sursa: BankingNews.ro si Imopedia.ro

Actualizat: 19 Martie 2015
COMENTARII