Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Recomandări pentru BNR pe fondul creșterii ROBOR

18 Ianuarie 2018
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, al cărui președinte este Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, i-a recomandat BNR-ului, în calitate de autoritate competentă (Recomandarea nr. R/9/2017), să implementeze un amortizor de capital pentru riscul sistemic, care să fie aplicabil tuturor expunerilor, începând cu 30 iunie 2018.

Scopul acestui amortizor este de a susține procesul de administrare adecvată a riscului de credit și de creștere a rezilienței sectorului bancar împotriva unor șocuri neanticipate, pe fondul unor circumstanţe structurale nefavorabile.

Soldul creditelor acordate de bănci este de aproximativ 120 de miliarde de euro, fiind mult mai reduse comparativ cu cel de 170 de miliarde de euro al depozitelor. Problema este că au început să se acorde tot mai multe credite, iar, pe fondul creșteri ROBOR, ratele plătite lunar riscă să ocupe o pondere mult prea mare din veniturile obținute de populație, chiar de peste 70% dintr-un salariu.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei, era de 2,12%, astăzi, potrivit datelor afișate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR la trei luni era 0,92%, la începutul lunii septembrie, și 0,87%, la începutul acestui an. În primele trei luni ale anului, acest indice a variat între 0,80% și 0,87%, iar nivelul de 0,90% l-a depășit în data de 18 august. Din 18 septembrie a început să crească accelerat.

Cele mai recente date ale Băncii Centrale arată că rata creditelor neperformante era de 7,64%, la finalul lunii octombrie.

BNR a identificat un singur risc sistemic ridicat la adresa stabilității financiare a României – creșterea ratei dobânzii.

Una dintre vulnerabilități este problema creditelor neperformante, o preocupare care se află și pe agenda factorilor de decizie din Uniunea Europeană și la nivel global, astfel că este nevoie de rezolvarea acesteia cât mai curând. Alte vulnerabilități sunt: tensionarea echilibrelor macroeconomice interne și caracterul incert al contextului regional și internațional.

În vederea abordării acestor vulnerabilități, a fost analizată oportunitatea implementării unui amortizor de capital pentru riscul sistemic, fiind urmărite două obiective: (a) încurajarea eforturilor băncilor de curățare a bilanțurilor, fără afectarea altor indicatori de prudențialitate, în contextul unei posibile reluări a tendinței ascendente a creditelor neperformante și (b) protejarea stabilității financiare, în ipoteza persistenței tensionării echilibrelor macroeconomice și a incertitudinilor regionale și mondiale.

Consiliul general al CNSM a făcut aceste recomandări într-o întrunire în data de 18 decembrie 2017, pentru a patra oară în acest an.

Sursa: forbes.ro

Actualizat: 18 Ianuarie 2018
COMENTARII