Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

ROBOR si EURIBOR: indicatorii bancari care va incatuseaza de ratele la apartament

22 Februarie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Deoarece inca nu s-a stins flacara din scandalul cu ratele in Franci Elvetieni, va prezentam un articol in care sunt explicatii indicatorii care va pot schimba rata contractata pentru apartament. Indicii ROBOR si EURIBOR sunt utilizati la calculul ratei pe care o aveti de platit la creditele bancare cu dobanda variabila.

Ce este ROBOR?
In aproape orice contract pe care l-ati semnat cu o banca pentru un credit cu dobanda variabila exista un paragraf in care se mentioneaza si faptul ca dobanda se calculeaza in functie de ROBOR sau EURIBOR.

Pe scurt, ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este dobanda la care bancile din Romania se imprumuta intre ele (in lei). Indicatorul ROBOR se calculeaza ca medie a dobanzilor la care se imprumuta 10 dintre cele mai mari banci comerciale din Romania. Bancile sunt stabilite de BNR.

De ce au nevoie si de ce ar vrea bancile sa se imprumute intre ele? Pentru a-si acoperi nevoile de lichiditate de moment sau pentru a-si steriliza lichiditatea suplimentara de care dispun. Nevoia de lichiditate poate aparea atunci cand o banca inregistreaza un numar mai ridicat de cereri de creditare din partea clientilor, sau in anumite perioade cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) impune cerinte minime de lichiditate in sistem. De notat ca atunci cand in piata cererea de lei este ridicata (datorita numarului mai mare de credite acordate populatiei), automat creste si cererea de lichiditate si nivelul ROBOR. Inflatia, dobanda cheie stabilita de BNR si necesarul de acoperire a rezervelor minime obligatorii sunt alte elemente care influenteaza evolutia ROBOR.

In cazul unui credit in lei, bancile romanesti stabilesc rata lunara pe care clientii o au de plata in functie de ROBOR plus o marja procentuala care de fapt reprezinta riscul clientilor respectivei banci si marja de profit pe care banca o vrea. BNR anunta zilnic opt niveluri ale ROBOR (vezi exemplul atasat), insa cel mai folosit este nivelul ROBOR la o luna (ROBOR 1m) si nivelul ROBOR la 3 luni (ROBOR 3m).

Ce este EURIBOR?
Daca vreti varianta scurta a explicatiei, atunci va puteti gandi la EURIBOR ca fiind varianta pentru imprumuturile in euro a ROBOR. Pentru a avea insa o imagine mai completa, trebuie sa stiti ca EURIBOR este rata internationala a dobanzii interbancare pentru moneda euro, adica rata de dobanda la care un mare numar de banci isi acorda una alteia credite pentru a-si finanta operatiunile curente. Daca ROBOR este anuntat de BNR, EURIBOR este anuntat de catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Nivelul EURIBOR este stabilit in functie de dobanzile medii la care se imprumuta intre ele circa 50 de mari banci europene. Bancile sunt alese in functie criterii foarte stricte si astfel incat media dobanzilor acestora sa fie cat mai reprezentativa pentru regiunea europeana. Rata EURIBOR este considerata un indicator foarte reprezentativ pentru ceea ce se intampla piata monetara din zona euro.

In general, cand o persoana se imprumuta in euro, banca comericala ii stabileste rata lunara in functie de EURIBOR la 3 luni (EURIBOR 3m) sau EURIBOR la 6 luni (EURIBOR 6m) la care adauga marja de risc/profit.

Concluzia
Importanta ROBOR si EURIBOR consta in faptul ca acesti indicatori sunt practic cei “responsabili” de modificarea ratei pe care o aveti de platit bancii. Acest lucru se intampla deoarece marjele adaugate de banci la ROBOR si EURIBOR sunt aproape de fiecare data fixe.

Ratele ROBOR si EURIBOR sunt importante si pentru investitorii de pe bursa. Astfel, cel putin teoretic, atunci cand dobanzile sunt mici sau foarte mici, banii aflati in cautare de randamente sunt impinsi in alte directii, actiunile de pe bursa fiind una dintre optiunile la indemana.

Sursa: Wall-Street.ro

Actualizat: 22 Februarie 2015
COMENTARII