Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Proprietatea periodica - o idee noua in Romania pentru cei care vor sa devina propietari o perioada determinata de timp

13 Iulie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Cunoscuta pana acum sub numele de coproprietate spatio-temporala, multiproprietate sau proprietate pe timp partajat, proprietatea periodica este una dintre cele mai recent introduse notiuni, in legislatia din Romania. Ea se refera la cei care nu pot sau nu vor sa devina proprietari in sensul clasic al cuvantului, asa ca aleg sa fie proprietari doar pentru o perioada determinata de timp. Acest lucru aduce beneficii financiare si senzatia de control, dar, ca orice lucru nou, aceasta experienta este si plina de necunoscute.

Proprietatea periodica este un sistem importat din alte tari europene, care il folosesc cu succes atat in sistemul public, cat si in cel privat. In Romania insa, fiind vorba inca despre o noutate, acest sistem a fost folosit in general de oamenii de afaceri din domeniul imobiliar.

Un sistem atat de nou este necunoscut nu doar pentru public, ci si pentru legiuitor

Pare interesanta ideea, insa exista un set de neplaceri si dificultati care pot aparea, in urma implementarii unei asemenea masuri. Datorita noutatii pe care o implica proprietatea personala, se regasesc situatii in care legea lucreaza impotriva proprietarului:

  • repartizarea impozitelor si taxelor locale, pentru ca inca nu exista prevederi fiscale speciale pentru acest tip de proprietate. Prin urmare, legal, se aplica regulile cunoscute pentru coproprietate.
  • proprietarul este pasibil de a plati impozitul majorat pentru posesorii de multiple proprietati, chiar daca acesta detine cladirea prin proprietate periodica fie si pentru o zi. 

In privinta costurilor initiale insa, situatia este clara. Aici intra cheltuielile notariale aferente vanzarii, alaturi de asigurarea imobilului, taxa de administrare si cea de utilizare. Pentru fiecare in parte, cuantumul variaza in functie de perioada de utilizare. Nu in ultimul rand, la cost se adauga si garantia de buna utilizare, variabila si ea.  

Momentan, proprietatea provizorie este recomandata mai degraba persoanelor juridice

Aceste situatii fac ca proprietatea provizorie sa nu fie recomandata, momentan, celor care locuiesc cu chirie. Chiar si inchirierea in regim hotelier pare o alternativa mai buna, la acest moment, pentru familiile care vor sa locuiasca cu chirie.

In situatiile in care exista mai multi proprietari, deciziile se vor lua similar procesului din blocuri, respectiv prin intrunirea unei asociatii de proprietari, care va avea puterea de a decide cu privire la situatia datornicilor, indiferent de natura datoriei.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 13 Iulie 2015
COMENTARII