Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Proiect de lege: Executorul poate incepe de unul singur executarea silita, fara avizul instantei.

28 Septembrie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Parlamentul vrea sa modifice mai multe prevederi privind executarea silita din Codul de procedura civila. Daca proiectul de lege va trece, atunci executorii judecatoresti vor fi cei care vor incuviinta executarea silita, in locul judecatorilor. 

In acelasi timp, titurile executorii care nu provin din sentinte judecatoresti vor trebui investite cu formula executorie. Asta inseamna ca bancile nu vor mai putea executa direct debitorii, ci vor trebui sa treaca cu contractele pe la judecator.

Proiect de lege a fost initiat de parlamentarii PSD, care a trecut deja de Senat si se afla in dezbatere in regim de urgenta la Comisia juridica din Camera deputatilor. Acest proiect va aduce cateva modificari de substanta Codului de procedura civila in ceea ce priveste executarea silita. Proiectul, care are aviz favorabil de la Guvern, ofera mai multe puteri executorilor judecatoresti, care vor stabili singuri daca executarea silita poate fi declansata.

O initiativa similara a Guvernului a fost respinsa de Parlament in luna iunie, dupa ce proiectul fusese votat de Senat si primise raport de aprobare in Comisia juridica. 
Rezultatul a fost strans la acel moment: proiectul a obtinut 191 de voturi din cele 203 necesare, dupa ce unii deputati UDMR au hotarat sa se abtina de la vot. 


Potrivit actualelor prevederi ale legii 134/2000 privind Codului de procedura civila, creditorul care doreste inceperea executarii silite impotriva unui debitor care nu si-a respectat obligatiile de plata se adreseaza unui executor judecatoresc.

Executorul se adreseaza mai apoi judecatoriei pentru a cere incuviintarea executarii silite. Instanta este cea care decide, in camera de consiliu, daca sunt indeplinite toate conditiile pentru declansarea executarii. Judecatorul verifica daca au fost depuse toate actele necesare si legalitatea acestora, daca creanta este certa si exigibila etc, lucruri fara de care executarea nu poate incepe.

Proiectul de lege prevede inlocuirea controlului instantei, deci a unui magistrat, cu cea a executorului judecatoresc, care va stabili singur daca sunt indeplinite conditiile pentru declansarea executarii silite, fara sa mai ceara judecatorului incuviintarea executarii silite. Practic, potrivit modificarilor aduse articolului 665, executorul va trebui sa faca aceleasi verificari care cad in prezent in sarcina judecatorului.

Debitorul se va putea opune deciziei executorului doar printr-o contestatie la executare, in instanta. insa, pana la depunerea contestatiei, executarea silita este deja in desfasurare si suspendarea nu poate fi obtiunta decat in anumite conditii sau cu plata unei cautiuni.

Precizam ca executorul judecatoresc (care nu este magistrat) este platit din sumele obtinute de la debitor.

Motivul invocat de catre initiatori pentru modificarea legii este acela ca incuviintarea executarii silite de catre magistrati i-a incarcat cu un mare volum de munca pe cei din urma.

Proiectul de lege se afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice, fiind primul punct de discutie.

Sursa: Economica.net

Actualizat: 28 Septembrie 2014
COMENTARII