Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Programul Prima Casa pentru IMM-uri fara succes pana in prezent

28 Martie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Prin programul “Prima Casa” pentru IMM-uri, un numar de 6.000 de IMM-uri ar putea obtine credite la dobanzi de circa 5,5% pe an, sub costul finantarilor standard acordate de catre banci firmelor mici. 
Ministerul de Finante a negociat cu bancile o dobanda formata din indicatorul ROBOR la 3 luni (2% pe an in prezent) plus o marja de 3,5%, care include toate comisioanele bancare. Valoarea maxima a unui credit este de 5 milioane de lei si poate fi acordat pe maximum doi ani, potrivit documentului publicat in Monitorul Oficial. Linia de credit este de tip revolving. 

Pana in acest moment insa, bancile nu au acordat pana acum niciun credit prin acest program pentru IMM-uri, desi au fost alocate bancilor garantii de 2 mld. lei acordate de stat, la finalul lui ianuarie. Bancile inca se afla in faza de „elaborare a procedurilor interne“ sau de „analiza a cererilor de credite“.

In ultimii ani statul a mai incercat sa sustina creditarea IMM-urilor prin “Programul Kogalniceanu”, care nu a dat rezultate din cauza procedurilor complicate. Programul Kogalniceanu permitea subventionarea dobanzilor si garantarea partiala a creditelor.

„In cadrul noului Program de garantare a creditelor pentru IMM-uri au fost semnate conventii de lucru cu 18 banci partenere care in acest moment se afla in faza de elaborare a normelor si procedurilor interne de creditare sau in faza de analiza a solicitarilor de credit“, potrivit informati­ilor transmise la solicitarea ZF.ro de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Programul a fost anuntat inca din decembrie 2013 de Ministrul bugetului Liviu Voinea, iar bancile interesate sa intre in acest program au avut posibilitatea sa depuna ofertele pana la sfarsitul lunii ianuarie 2014.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri nu a raspuns direct daca a primit vreun dosar, precizand ca „garantiile de stat se acorda la solicitarea bancii, pentru finantari aprobate, iar detalii privind solicitarile de finantare pot fi obtinute numai de la bancile comerciale“.

BRD este in curs de „parametrizare a produsului“, urmand sa iasa pe piata „in curand“, dupa cum sustin reprezentantii bancii, citati de ZF.ro. BRD a primit un plafon de garantare de 262,8 mil. lei. Acelasi plafon fost alocat si catre BCR si CEC.

Creditele sunt garantate de stat in proportie de 50%, astfel ca in total prin acest program vor putea fi acordate im­pru­muturi in valoare de 4 mld. lei. Des­tinatia banilor trebuie sa fie finantarea capitalului de lucru, fiind interzisa refinantarea altor credite pentru ca bancile sa nu fie tentate sa foloseasca schema pen­­tru curatarea portofoliilor proprii.

Ministerul Finantelor a stabilit con­ditii minime de eligibilitate pentru IMM-urile care vor sa intre in noul program de garantare a creditelor. Credi­tele pot fi contractate de firmele cu cifra de afaceri de pana la 50 mil. euro, care au cel putin trei ani vechime, iar in ultimii doi ani au facut profit operational. Nu exista nicio restrictie cu privire la numarul de angajati.

Sursa: Zf.ro

Actualizat: 28 Martie 2014
COMENTARII