Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Programul Prima Casă se schimbă în O familie, o casă.

29 August 2019
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Ministerul Finanțelor a anunțat că va modifica Programul Prima Casă pentru acordarea de credite imobiliare garantate de stat. Creditele vor putea fi obținute de către persoanele singure sau de familiile fără copii, cu venituri lunare de maxim 4.000 de lei și de către familiile cu unul sau mai mulți copii, cu venituri lunare de maxim 7.000 de lei.

În prezent, Programul Prima Casă nu impune vreo restricție în privința veniturilor celor care primesc astfel de împrumuturi.

Modificarea a fost făcuta pentru a impregna acestui program un caracter social, adică să fie de ajutor pentru cei cu venituri mai mici, care nu pot obține credite ipotecare standard, acestea având atât dobanzi mai mari (6,5%, față de 4,63% la Prima Casă), cât și avans mai mare (15% din prețul locuinței, față de numai 5% la Prima Casă).

Salariul mediu net pe economie este în prezent 3.100 de lei, ceea ce înseamnă că în plafoanele de venit impuse în noul program Prima Casă se vor încadra în continuare majoritatea românilor.

În plus, familiile cu copii vor putea obține credite și cu dobanzi mai mici, subvenționate de stat. Familiile cu un copil vor avea o reducere a dobânzii de o jumatate de punct, adică în jur de 4,13% pe an, în timp ce familiile cu doi copii vor avea o reducere a dobânzii de 1 punct procentual, până la 3,63%.

Dat fiind că susține familiile cu copii, programul Prima Casă va fi redenumit O famile, o casă.

Celelalte caracteristici ale programului au fost menținute, cu mici modificări:

- Avansul de 5% rămâne neschimbat.

- Valoarea maximă a creditului ce poate fi obținut este de 66.500 de euro, la care se adauga avansul de 5%, echivalentul a 3.500 de euro, pe care trebuie să-l achite cel care obține creditul, astfel că valoarea maximă a locuinței care poate fi cumparată, indiferent de tipul acesteia, veche sau nouă, este de 70.000 de euro.

În prezent, această valoare maximă este valabilă numai pentru apartamentele noi, pe cand în cazul apartamentelor vechi, plafonul este în prezent de 57.000 de euro, ceea ce înseamnă că prin noul program se vor putea cumpara apartamente vechi mai scumpe, de pana la 70.000 de euro.

O altă noutate este posibilitatea refinanțării creditelor Prima Casa, inclusiv a celor vechi, cu un credit ipotecar standard, astfel încât locuința ipotecată să poată fi vândută înainte de termenul de 5 ani impus în lege.

Pe de altă parte, beneficiarii unui credit prin noul program O familie, o casă nu vor mai putea, pe perioada derulării împrumutului, să-și cumpere o altă locuință, mai exact "o cotă de peste ½ inclusiv dintr-o altă locuință situată în mediul urban, cu excepția celor dobândite prin moștenire.”

Sursa: ghiseulbancar.ro


 

Actualizat: 29 August 2019
COMENTARII