Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Primele informații oficiale despre impozitul pe gospodărie

21 Aprilie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

De anul viitor, impozitul pe venit ar urma să fie aplicat în funcție de un venit anual net pe gospodărie, iar cota de 16% aplicabilă în prezent veniturilor din salarii, din activități independente, chirii sau alte venituri impozabile să fie înlocuită cu o cotă de 10%, aplicabilă tuturor veniturilor obținute de o persoană. Totodată, o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri, iar plata impozitului se va face în două tranșe egale.

De la 1 ianuarie 2018, în legislația autohtonă ar urma să fie introdus impozitul pe venitul global pe gospodărie, care va reprezenta practic un nou mod de calcul al impozitului pe venit. Noile prevederi sunt incluse într-un proiect al Codului economic anunțat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), care va include și Codul fiscal.

Venitul anual global al unei gospodării va fi reprezentat de suma veniturilor/câștigurilor nete/brute, după caz, obținute de către fiecare membru al gospodăriei din România, cu excepția veniturilor neimpozabile și a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.

Există o serie de venituri cen nu vor fi luate în calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodărie, printre care veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal sau veniturile a căror sursă nu este identificată.

Venitul global va fi neimpozabil până la un anumit plafon, determinat în funcție de numărul de persoane membre ale gospodăriei care va achita impozitul. Mai precis, fiecare familie va primi un punctaj în funcție de numărul de persoane membre în gospodărie. Punctajul gospodăriei va fi egal cu numărul de membri plus un punct. Spre exemplu, pentru o gospodărie cu patru membri, punctajul în funcție de numărul de persoane va fi de cinci (4+1).

Mai departe, stabilirea plafonului neimpozabil aferent gospodăriei se va calcula ca produs între punctajul acordat gospodăriei, 1.000 de lei și 12 luni.

Astfel, în exemplul de mai sus, al gospodăriei cu patru persoane, plafonul neimpozabil aferent acesteia va fi calculat astfel: 5 x 1.000 lei x 12 luni = 60.000 de lei. În cazul în care veniturile dintr-un an ale gospodăriei vor fi mai mici de această sumă, nu se va datora impozit pe venit, fiind vorba de un impozit global ajustat negativ. În plus, dacă în aceste gospodării există și copii minori, se va acorda un srijin financiar în sumă de 1.600 lei/an pentru fiecare copil.

În cazul în care se va depăși acest plafon, impozitul anual global se va stabili prin aplicarea unei cote de 10%, aplicabile pentru un venit net anual global impozabil pozitiv.

În acest caz însă, sunt prevăzute și o serie de deduceri la care va avea dreptul o gospodărie. Printre acestea, regăsim asigurarea pentru casă și mașină, abonamente la sala de fitness sau dans pentru adulți, achiziții de cărți, bilete la teatru ori cinema, anumite medicamente și susținerea unor entități nonprofit.

Pentru mai multe informații referitoare la:

  • Ce este gospodăria și cine va decide cine se încadrează aici?

  • Cum va fi plătit noul impozit?

  • Depunerea declarației de venit global

click aici: avocatnet.ro

Actualizat: 21 Aprilie 2017
COMENTARII