Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Prima Casă în 2018

09 Februarie 2018
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Tot mai mulţi tineri aflaţi la început de drum aleg să opteze pentru un credit Prima Casă în detrimentul chiriei. Argumentele din spatele acestei tendinţe sunt evidente: reprezintă o investiţie în viitor, de cele mai multe ori rata este inferioară celei aferente pentru chirie, iar statutul de proprietar aduce, pentru mulţi, un anumit confort emoţional.

Ce este programul Prima Casă? În esenţă, programul Prima Casă reprezintă o măsură anti-criză iniţiată de Guvernul României pentru a susţine un sector economic prioritar. Scopul lui este să deblocheze activitatea de creditare şi, totodată, să îmbunătăţească economia prin crearea de noi locuri de muncă. Prin intermediul acestuia, se uşurează procesul de accesare a unui credit ipotecar. Statul garantează într-un anumit procent creditele oferite de bănci. Condiţia impusă este ca băncile să ofere credite mai avantajoase persoanelor care participă la program.

Cine poate accesa un astfel de credit? Poate accesa un credit Prima Casă în 2018 orice persoană care nu a deţinut o locuinţă cu o suprafaţă utilă de peste 50 mp, excepţie făcând cotele părţi primite prin moştenire. Prin acest credit se poate achiziţiona o locuinţă în diferite stadii de finalizare sau se poate construi o locuinţă individuală sau în asociere, pe un teren autorizat pentru construcţie după anul 2010.

Obţinerea creditului Prima Casă în 2018. Iată care este procedura de accesare a unui astfel de credit. Pentru început, va fi necesar să te adresezi unei bănci care face parte din acest program. Vei primi o listă cu toate documentele necesare pentru acest demers, pe care le vei depune ulterior la bancă. După aprobare, se trimite către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru a se primi garanţia din partea statului român. Această instituţie va analiza dosarul, urmând să îl aprobe, respingă sau să îl retrimită la bancă dacă nu este complet. În eventualitatea în care se primeşte aprobarea, vei realiza un contract cu banca şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Astfel, vei avea posibilitatea de a cumpăra locuinţa dorită.

Durata obţinerii unui credit Prima Casă. Perioada de aşteptare a unui astfel de credit variază în funcţie de banca cu care alegi să colaborezi. De regulă, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM le recomandă solicitanţilor să ia în calcul o perioadă de 50-60 de zile în ante-contractele de vânzare-cumpărare. Astfel, se evită riscul de pierdere a avansului. Durata de analiză a dosarului variază între 1-2 săptămâni şi variază de la un caz la altul. Fondul de garantare analizează dosarul în aproximativ 5 zile lucrătoare.

Ce trebuie să ştii despre Prima Casă în 2018? Anul 2018 nu vine cu veşti foarte bune pentru cei ce doresc să aplice pentru un astfel de credit. Statul român a redus cu jumătate de miliard de lei suma acordată garantării împrumuturilor. Acest lucru înseamnă că dosarele trebuie pregătite foarte bine, pentru ca băncile să aprobe un eventual împrumut rapid, înainte de terminarea fondurilor. Fondurile acordate pentru Prima Casă în 2018 asigură peste 20.000 de locuinţe. Numărul acestora este cu 5.000 mai mic decât anul trecut, motiv pentru care specialiştii prevăd o luptă aprigă în obţinerea împrumuturilor. Până acum, peste 220 de mii de români au accesat un astfel de credit pentru locuinţă. O altă previziune a analiştilor bancari este că pe viitor, acest program va trebui modificat. Derularea lui în luna februarie duce la o denaturare a pieţei imobiliare, datorită numărului ridicat de români care vor să cumpere o locuinţă prin acest program. Când acesta se finalizează, piaţa imobiliară intră în regres. Astfel, se doreşte ca doar românii cu venituri modeste să mai poată aplica la un astfel de credit.

Sursa : adevarul.ro

Actualizat: 09 Februarie 2018
COMENTARII