Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Plantele de interior care elimină substanţele nocive şi cresc calitatea aerului

12 Septembrie 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Peretii, covoarele, mobilierul, vopselele, lacurile, substanţele de curăţenie, aparatură de birou şi electrocasnicele emit în permanenţă substanţe volatile toxice, cel mai adesea greu de detectat cu ajutorul simţurilor, dar pe care le inspirăm şi ne provocă stări neplăcute, în cazuri extreme ajungându-se la o serie de simptome şi afecţiuni reunite sub numele „sindromul răului de clădire”.

Readucem în lumină o serie de plante de interior care sunt în acelaşi timp frumoase, simplu de îngrijit şi au o capacitate remarcabilă de a neutraliza compuşii chimici volatili din interioarele caselor şi birourilor noastre.

Toate plantele de interior ajută la crearea unui climat sanatos şi a unei stări generale agrebile şi ajută la eliminarea bioxidului de carbon, dar există unele specii anume care au o putere recunoscută şi documentată ştiinţific de descompunere a anumitor tipuri de noxe.

Planta păianjen, voalul miresei sau crinul verde (Chlorophytum comosum)

Poate neutraliza până la 90% din o-Xileni, prezenţi în combustibili şi p-Xileni, prezenţi în materialele plastice şi cele pe bază de cauciuc. Planta este indicată şi pentru fumători, deoarece absoarbe cantităţi mari de formaldehide şi monoxid de carbon, prezente în fumul de ţigară.

Planta este şi foarte uşor de întreţinut şi nepretenţioasă, suportând orice mediu, cu excepţia umbrei permanente şi dezvoltându-se la fel de bine în căldură cât şi la răcoare.

 

Bromelia

Provine din zona Americii Centrale şi de Sud şi prezintă o inflorescenţa spectaculoasă, roşie, care dă viaţă oricărei încăperi. Absoarbe şi neutralizează o mare parte dintre compuşii chimici nocivi, dar este extrem de eficientă în cazul benzenului, care se găseşte în adezivi, vopsele, ceară, lacurile de mobile şi detergent. Se poate adapta condiţiilor vitrege din locuinţă, dar trebuie avut în vedere că iubeşte umiditatea şi căldură aşa că trebuie udată constant, mai ales pe timpul verii.

 

Cactusul limba soacrei (Opuntia robusta)

Poate absorbi până la 80% din etilbenzenul din aer, prezent mai ales în incinte unde să află multe produse electronice, dar şi în mobilier, produse de îngrijirea grădinii şi jucării. Provine din Mexic, are frunzele late şi are nevoie de locuri însorite. Preferă solurile permeabile, nisipoase, pietroase. Vara, când înfloreşte, se udă regulat, iar iarna are nevoie de temperature minime de 8°C.

 

Dracaena

Poate absorbi până la 90% din acetona din aer, prezentă în mediile în care se folosesc constant produse de curăţare, în saloanele cosmetice, dar şi în vopsele, plastic, fibre artificiale.

Îi priesc locurile cu umiditate atmosferică ridicată, semi-umbrite, fără curenţi. Vara se udă abundent şi se fertilizează. Dacă frunzele sunt palide sau cu arsuri, trebuie mutate într-un loc la umbrit. Dacă marginile frunselor devin brune şi răsucite, aerul este prea uscat şi trebuie pulverizată apă pe frunze.

Copacul cu bani, floarea norocului sau copacul de jad (Crassula ovata)

Copacul de Jad este este extrem de eficient în eliminarea toluenului şi este apreciată pentru usurinţa cu care se îngrijeşte şi pentru înfăţişarea să atipică. Este o plantă suculentă originară din Africa de Sud, deci are nevoie de foarte puţină apă, iar pe timpul iernii udarea poate fi întreruptă total. Îi place căldura iar lumina este foarte importantă, deşi trecerea de la umbră la soare trebuie făcută treptat, pentru că se ard frunzele.

Sursa: sporulcasei.ro

Actualizat: 12 Septembrie 2016
COMENTARII