Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

O noua lege a asociatiilor de proprietari, a fost publicata in dezbatere publica. Ce s-ar putea intamplat daca trece de Senat si Camera Deputatilor?

10 August 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

1. Cresc de zece ori amenzile minime pentru locatarii care provoaca pagube vecinilor

Proprietarii care isi inunda vecinii sau care schimba destinatia spatiului de locuit ar putea primi amenzi mult mai mari pe viitor, arata un proiect de lege initiat recent de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care ar urma sa inlocuiasca actuala lege a asociatiilor de proprietari.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP)  a lansat recent, in dezbatere publica, un proiect de Lege privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, care ar putea inlocui cadrul legislativ care reglementeaza in prezent functionarea asociatiilor de proprietari, si anume Legea nr. 230/2007.

Noile reglementari propuse de MDRAP stabilesc sanctiuni mult mai drastice pentru proprietari, dar si pentru asociatiile de proprietari.

Potrivit prevederilor proiectului, proprietarii care provoaca pagube vecinilor prin neintretinerea apartamentelor si instalatiilor, vor fi sanctionati cu amenzi mult mari decat cele de pana acum:

“Neexecutarea de catre proprietar a lucrarilor de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea sa individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei”, se precizeaza pe avocat.net. 

Astfel, cei care nu isi repara instalatiile si isi inunda vecinii, producandu-le acestora pagube, ar putea primi amenzi de peste trei ori mai mari ca pana acum. Legea asociatiilor prevede in prezent, pentru aceeasi fapta, o amenda cuprinsa intre 500 si 3.000 de lei.

Presedintele asociatiei de proprietari poate intra in orice locuinta pentru a verifica instalatiile din proprietatea comuna

Noua lege lansata in dezbatere publica stabileste ca presedintele asociatiei de proprietari sau membrii comitetului executiv au dreptul sa intre in apartamentele locatarilor atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuala.

Inaintea insepectiei, comitetul executiv al asociatiei de proprietari trebuie sa emita proprietarului un preaviz scris de 5 zile.

Proprietarii care nu vor permite accesul vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei.

De asemenea, conform reglementarilor propuse de Ministerul Dezvoltarii, proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea echipamentelor, instalatiilor si dotarilor aferente, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si reabilitarea structural-arhitecturala a imobilului de locuinte.

Daca este schimbata destinatia locuintei cu o alta decat aceea de locuinta, fara autorizatiile si aprobarile legale, proprietarul va primi o amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 de lei, fata de 1.000 lei, cat este cuantumul maxim prevazut in prezent pentru aceasta contraventie.

Tot cu o amenda de pana la 10.000 lei va fi sanctionata si modificarea aspectului proprietatii comune de catre proprietari, valoarea amenzii stabilita de initiatorii proiectului fiind dubla fata de maximul reglementat in prezent.

O alta contraventie prevazuta de proiectul de lege o reprezinta folosirea fondului de reparatii si a fondului de rulment in alt scop, care va fi pedepsita cu o amenda ce poate ajunge la 9.000 de lei.

Documentul mai stabileste ca dupa constituirea asociatiei de proprietari, va avea loc cel putin o data pe an, in primul trimestru, o intrunire a adunarii generale a asociatiei de proprietari. In cazul neconvocarii adunarii generale, noile dispozitii introduc o amenda cuprinsa intre 200 si 1.000 de lei.

Cenzorii trebuie sa fi absolvit facultati economice, tehnice sau juridice

Daca pana acum cenzorul unei asociatii de proprietari avea contract de mandat sau prestari servicii, noile reglementari dau posibilitatea asociatiilor sa angajeze un cenzor cu contract de munca.

In plus, proiectul noii legi a asociatiilor de proprietari  stabileste ca cenzorul  trebuie sa aiba studii superioare in domeniul economic, tehnic sau juridic.

In cazul in care cenzorul este persoana juridica, acesta trebuie sa aiba domeniul de activitate contabilitate, audit financiar sau consultanta in domeniul fiscal.

Atentie! Proiectul de lege NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa fie trimis in Parlament, unde trebuie dezbatut si votat atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor.

Sursa: Avocatnet.ro

Actualizat: 10 August 2015
COMENTARII