Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

O nouă criză ar putea destabiliza piaţa imobiliară

15 Mai 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Piaţa rezidenţială traversează o perioadă similară celei premergătoare crizei financiare şi s-ar putea confrunta cu un nou blocaj cauzat de creşterea accelerată a costurilor de construcţie. În paralel, dezvoltatorii de clădiri comerciale lucrează pe o piaţă insuficient de lichidă pentru a-şi putea vinde proprietăţile construite şi trebuie să-şi abordeze diferit proiectele.

Constructorii sesizează deja o criză a forţei de muncă, chiar dacă lucrează cu precădere la proiectele generate de piaţa imobiliară. Odată puse în mişcare fondurile europene şi demarate marile proiecte de infrastructură, se preconizează că necesarul de muncitori în construcţii va fi de circa 500.000, adică cu aproape 60% mai mare decât efectivul actual.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii se aşteaptă ca acestă situaţie să conducă la o dublare a salariilor din construcţii în următorii 2-3 ani. „Salariul acum e 500 de euro şi va fi sigur 900 de euro. În 2007 aveau 700 euro. Salariul minim e spre 300 de euro. Deja s-au dublat salariile în ultimii cinci ani şi nu pe baza măririi salariilor de la stat, ci a măririi salariului minim pe economie. Ne vom trezi, într-un timp foarte scurt, cu salarii mari, pentru că nu sunt oameni. Constructorii se vor devora pentru muncitori“, a declarat Cristian Erbaşu în cadrul conferinţei Capital - Piaţa Imobiliară în 2017.

El avertizează dezvoltatorii că piaţa rezidenţială va înregistra o creştere a costurilor de construcţii şi pe fondul scumpirii materialelor şi că, în ciuda majorării puterii de cumpărare, există riscul apariţiei unei noi bule. Criza sugerată de ar putea apărea în cazul scăderii bruşte a cererii pe fondul scumpirii locuinţelor. În această situaţie, el sugerează dezvoltatorilor să mai reducă din marjele de profit „extrem de mari“ cu care lucrează. „Vă atrag atenţia că problema dezvoltatorilor nu va mai fi finanţarea şi, deocamdată, nici cererea, ci forţa de muncă“, conchide preşedintele patronatului constructorilor.

Sursa: capital.ro

 

Actualizat: 15 Mai 2017
COMENTARII