Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Noua grila de impozitare a locuintelor. Unde se situeaza Timisoara ca procent de majorare?

16 Noiembrie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

La inceputul lunii noiembrie s-au dat in folosinta noile grile de impozitare pentru imobile, care tin cont de scopul utilizarii cladirii, nu de calitatea de persoana fizica sau juridica a proprietarului, asa cum s-a intamplat in ultimii 25 de ani. Aceasta schimbare nu ii afecteaza aproape deloc pe cei care isi folosesc locuinta in scop personal. In schimb, exista majorari de pana la 2.500% pentru cei care isi folosesc apartamentele pe post de magazin, cabinet sau alte activitati economice.

Autoritatile locale au avut ca termen sfarsitul primei saptamani din luna noiembrie pentru a adopta procentele de impozitare pentru locuinte, valabile in 2016. Chiar daca acest termen nu a fost respectat in toate cazurile, zeci de judete au pus la punct grila de impozitare. Chiar daca sumele variaza, tendintele sunt aceleasi:

  • persoanele fizice care isi folosesc locuinta cu scopul de trai acolo, au un procent de impunere similar cu cel din anii trecuti.
  • cei care folosesc locuintele pentru desfasurarea unor activitati economice sunt dur taxati.

Simulare impozitare:

  • Folosirea cladirii in scop rezidential/locuinta atrage cote de impozitare care variaza intre 0,08% si 0,2%
  • Folosirea cladirii in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinete etc), atrage procente de impozitare cuprinse intre 0,2% si 1,3%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate/construite/achizitionate in ultimii 5 ani
  • in cazul in care constructia nu este reevaluata in ultimii 5 ani, atunci procentul este de 2% din valoarea cladirii.

Totodata, se simte si o crestere la nivel de baza impozabila. Astfel, valoarea metrului patrat de constructie in anul 2016 este de 1.000 de lei/metru patrat, in crestere cu 6,95% fata de anul anterior. O mentiune importanta este aceea ca autoritatile locale pot majora cu pana la 50% acest procent, daca vor decide drept necesar acest lucru.

Proprietarii cladirilor rezidentiale utilizate in scopul locuirii vor plati un impozit de 0,1% aproape peste tot in tara

  • in cazul cladirilor rezidentiale utilizate in scopul locuirii, impozitul se situeaza la la 0,1% in cele mai multe dintre cele 50 de localitati analizate. Chiar si in acest caz este vorba de o scumpire cu un sfert, fata de anul anterior.

In Timisoara, impozitul se va situa la 0,1%, dupa o majorare, in cele mai multe cazuri, cu 25% mai mult fata de anul trecut. 

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 16 Noiembrie 2015
COMENTARII