Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Noile drepturi de care dispun proprietarii de apartamente in raport cu asociatiile de proprietari

02 Decembrie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Legea asociatiilor de proprietari a suferit doua modificari in acest an, introducandu-se doua drepturi noi pentru proprietarii de apartamente. Acestea vizeaza, practic, transparenta activitatii asociatiilor.

Proprietarii de apartamente au din acest an doua drepturi noi, asa cum reiese din cele doua modificari operate in martie si noiembrie la Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Situatia financiara a asociatiei, transmisa periodic proprietarilor

Proprietarii de apartamente sunt indreptatiti sa primeasca periodic o informare electronica sau scrisa cu privire la situatia financiara a asociatiei.

Concret, administratorii trebuie sa se ocupe de "informarea trimestriala, in scris sau prin posta electronica, a proprietarilor, membrii asociatiei de proprietari, cu privire la situatia financiara cuprinzand toate elementele de cheltuieli, venituri, incasari si plati aferente asociatiei de proprietari", conform Legii nr. 34/2015, ce se aplica din 15 martie.

Documentul trebuie sa fie semnat de administrator si contrasemnat de presedintele si de cenzorul asociatiei de proprietari.

Activitatea de informare trimestriala intra in atributiile administratorului de bloc, care, in caz de neindeplinire, poate fi amendat cu o suma cuprinsa intre 500 si 3.000 de lei.

Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se pot face, in baza sesizarii oricarei persoane interesate, de catre persoanele imputernicite din cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii si Ministerului Afacerilor Interne, precum si de primari sau imputernicitii acestora.

Solicitarea de adeverinte cu cheltuielile de intretinere

Din 18 noiembrie, proprietarii de apartamente au dreptul sa ceara presedintelui si administratorului asociatiei adeverinte cu situatia cheltuielilor privind intretinerea.

Totodata, proprietarii sunt indreptatiti in continuare sa stie toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa ceara acces la orice document al acesteia.

Potrivit reglementarilor in vigoare, proprietarii pot sa participe (cu drept de vot) la adunarea generala, sa-si inscrie candidatura, sa candideze, sa aleaga si sa fie alesi in structura organizatorica.

De asemenea, acestia au dreptul sa-si imbunatateasca sau modifice proprietatea individuala, insa doar atat timp cat nu pun in pericol integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale.

Sursa: avocatnet.ro

Actualizat: 02 Decembrie 2015
COMENTARII