Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Noi reguli de la BNR privind gradul de îndatorare.

19 Octombrie 2018
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

BNR a modificat regulamentul privind condițiile de creditare, scade gradul de îndatorare. Simplificarea accesului la credite al persoanelor fizice, consolidarea creșterii sustenabile a activității de creditare și protejarea populației cu venituri medii și sub valorile medii sunt principalele motive pentru care Banca Națională a României (BNR) a modificat regulamentul privind condițiile de creditare.

Potrivit noilor prevederi, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei și 20% la cele în valută. Gradul total de îndatorare este determinat ca pondere a obligațiilor totale lunare de plată raportate la venitul net lunar. Rata maximă de îndatorare poate fi majorată cu cinci procente pentru creditele contractate pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor.

Noul regulament include facilități pentru creșterea sustenabilă a activității de creditare a populației, precum:
- reguli mai permisive pentru achiziționarea primei locuințe ce urmează a fi ocupată de debitor;
- neaplicarea limitei gradului de îndatorare pentru maxim 15% din portofoliul de credite noi destinate persoanelor fizice, la nivelul fiecărui creditor;
- reducerea birocrației bancare pentru acordarea unei credit.

Toate solicitările de credit formulate înainte de 1 ianuarie 2019, inclusiv cele aferente unor programe guvernamentale adresate clienților persoane fizice, precum programul Prima Casă, se soluționează pe baza reglementării de la momentul depunerii cererii la bancă, chiar dacă acordarea creditului are loc după 1 ianuarie 2019.

Noul regulament va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2019 și va trebui respectat atât de instituțiile bancare, cât și de instituțiile financiare nebancare (IFN).

Sursa : media.imopedia.ro

Actualizat: 19 Octombrie 2018
COMENTARII