Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Noi reglementari privind Programul Prima Casa.

29 Mai 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Modificari Prima Casa: persoanele care au beneficiat deja de programul sustinut de stat pot trece la o locuinta mai mare (ca valoare sau ca suprafata), cu conditia sa vanda prima proprietate achizitionata cu ajutorul acestui program si sa foloseasca banii obtinuti din vanzare pentru inchiderea creditului.

Normele de implementare ale programului „Prima Casa” au fost modificate si completate miercuri, 27 mai 2015.

  • Potrivit Hotararii aprobate de Guvern, in cazul trecerii de la o locuinta mai mica la una mai mare, garantiile pentru achizitionarea/construirea unei noi locuinte in cadrul programului sunt garantate cu ipoteca legala de rang I asupra noii locuinte, in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice si in favoarea finantatorului, proportional cu procentul de garantare. Ipoteca este valabila pe toata durata finantarii, cu notarea in cartea funciara a interdictiei de instrainare pe o perioada de 5 ani și a interdictiei de grevare cu sarcini pe toata durata garantiei.
  • Beneficiarii programului sustinut de stat care schimba o locuinta cu una mai mare au obligatia sa utilizeze sumele obtinute din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului, pentru lichidarea creditului acordat initial. Daca acestea nu sunt suficiente, atunci beneficiarii trebuie sa achite diferenta din surse proprii. Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achizitionarea sau construirea noii locuinte in cadrul programului, cu conditia lichidarii creditului acordat initial, pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte. Valoarea noii locuinte achizitionate/construite trebuie sa fie mai mare decat valoarea primei locuinte, la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul programului.
  • O alta schimbare aparuta in urma solicitarilor aparute din partea beneficiarilor programului este aceea a inscrierii in contractul de garantare si de credit a sotului sau sotiei, in situatiile in care actul de casatorie a intervenit ulterior achizitionarii locuintei in cadrul programului. De asemenea, se aliniaza prevederile Programului la cele ale noului Cod Civil in ceea ce priveste posibilitatea separatiei bunurilor prin conventie matrimoniala.

In plus, a fost inserat in norme un acord in ceea ce privește posibilitatea de a inchiria o parte sau intregul imobil achizitionat prin Programul "Prima casa", sau de a stabili un sediu social in acest imobil.

Totodata, in cazul beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului, precum și ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar și inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii creditului initial.

O alta prevedere vizeaza instrainarea locuintei achizitionate sau construite in cadrul programului, dupa expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a acesteia, sub conditia achitarii integrale a creditului garantat. in cazul neindeplinirii acestei conditii, acordul se considera desfiintat cu efect retroactiv. in cazul in care cumparatorul achita pretul locuintei prin credit, finantatorul și Ministerul Finantelor Publice iși exprima acordul pentru ridicarea temporara a interdictiei de grevare, in vederea inscrierii unei noi ipoteci asupra imobilului, in favoarea finantatorului care acorda creditul destinat achizitionarii locuintei.

O alta reglementare a actului normativ are scopul sa contribuie la sprijinirea persoanelor fizice care au achizitionat o locuinta prin acest program, insa din cauza unor dificultati financiare temporare au pierdut-o, iar dupa imbunatatirea situatiei financiare doresc sa recupereze imobilul. in aceste situatii, beneficiarii programului pot solicita o singura data finantatorilor repunerea in drepturile și obligatiile aferente contractului de credit și de garantare, cu respectarea conditiilor programului și cu mentinerea conditiilor in care a fost acordata garantia. in cazul garantiilor acordate in favoarea finantatorilor care aplica principiul impartirii in mod egal a riscurilor și pierderilor intre finantator și garant și platite inainte de aplicarea acestui principiu, dupa aprobarea repunerii, procentul de garantare este de 50% din soldul creditului repus in monitorizare. in cazul finantatorilor care nu au optat pentru aplicarea acestui principiu, garantia acopera in procent de 100% soldul creditului repus in monitorizare.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 29 Mai 2015
COMENTARII