Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Ne putem astepta la scumpirea politei de asigurare a imobilului si introducerea unei fransize. Ce presupune acest lucru?

01 August 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Conform ultimelor declaratii venite din partea reprezentantilor PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor), in perioada urmatoare ne putem astepta la scumpiri ale politelor de asigurare, o astfel de propunere aflandu-se deja pe masa Autoritatii de Supraveghere Financiara. De asemenea, se discuta tot mai mult despre introducerea franşizei, instrument foarte des utilizat pe piata asigurarilor romanesti, mai ales cand vine vorba de CASCO.

Ce presupune a avea o franşiza atasata politei de asigurare?

Franşiza reprezinta o modalitate prin care persoana asigurata isi asuma o parte din dauna potentiala, cu alte cuvinte, in momentul producerii riscului asigurat, va primi mai putini bani drept despagubire din partea asiguratorului.

In acest context, romanii vor fi “taxati” de doua ori: o data prin scumpirea asigurarilor si o data prin introducerea franşizei.

Franşiza este un instrument des utilizat pe piata asigurarilor din Romania. Aceasta presupune ca persoana asigurata isi asuma o parte din potential dauna dar si faptul ca nu va fi despagubit pentru valori mai mici decat fransiza. In cazul politei PAID, care o acoperire de 20.000 de euro pentru locuintele construite din materiale modern, introducerea unei franşize de 10% ar insemna ca Pool-ul nu va achita daune mai mici de 2.000 de euro dar si ca, in cazul unei daune totale, PAID va plati doar 18.000 de euro.

“O majorare a pretului, introducerea unei franşize sau o combinatie dintre cele doua este absolut necesara pentru ca Pool-ul sa isi poata indeplini obiectivele in continuare. Am propus ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara) acest lucru inca de la finele anului trecut. Tinem legatura permanent cu ASF pe acest subiect si inteleg ca sunt deja mai multe variante de lucru.Nu va pot divulga propunerea in ceea ce priveste cresterea pretului insa va pot spune ca franşiza ar trebui sa fie intre 5 si 10% din dauna”, a declarat directorul PAID pentru Economica.net.

Tradus in bani, acest lucru inseamna ca suma maxima acoperita in prezent de asigurarile obligatorii ale locuintelor de 20.000 de euro, va fi diminuata pana la nivelul de 18-19.000 euro.

Un aspect foarte important care va afecta multa lume, este faptul ca daunele mici, in valoare de pana la 1.000-2.000 de euro ar urma sa fie suportate in totalitate de cei pagubiti!

"Tinem legatura permanent cu ASF pe acest subiect si inteleg ca sunt deja mai multe variante de lucru. Nu va pot da detalii  in ceea ce priveste cresterea pretului insa va pot spune ca fransiza ar trebui sa fie intre 5 si 10% din limita asigurata”, spune directorul Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor, Nicoleta Radu Neacsu pentru Economica.net.

Potrivit legii, toti romanii sunt obligati sa detina o polita obligatorie de asigurare a locuintei emisa de PAID in caz contrar riscand amenzi de pana la 500 de lei. Pretul politei este in prezent de 20 de euro si acopera riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren in limita a 20.000 de euro.

Sursa: Economica.net

Actualizat: 01 August 2014
COMENTARII