Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Motivele pentru care este necesar sa iti asiguri locuinta, la un cost de sub 10 EURO pe luna.

02 Iulie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Pentru cei mai multi proprietari, locuinta reprezinta cea mai mare investitie financiara pe care o facem de-a lungul vietii. Ca toate bunurile materiale insa, aceasta este expusa pericolelor. Desi impredictibile – si adesea de neevitat – efectele acestora pot fi totusi contracarate prin adoptarea unei masuri de protectie.

Potrivit legii romanesti, orice casa ar trebui sa aiba o polita de „asigurare obligatorie” – la care se poate adauga si una facultativa. Iata ce presupune fiecare:

 

  • Cea obligatorie (sau PAD) acopera doar trei riscuri majore, respectiv inundatii, cutremur si alunecari de teren. Costurile acesteia difera in functie de tipul locuintei: pentru casele din chirpici, prima anuala de asigurare este de 10 euro pe an, iar despagubirea maxima pe care o poti primi este de 10.000 de euro; pentru celelalte locuinte, trebuie sa scoti din buzunar 20 de euro pe an, iar suma asigurata este de 20.000 de euro.
  • Dupa incheierea asigurarii obligatorii, poti opta si pentru una facultativa. Rolul unei polite suplimentare este de a completa gama riscurilor acoperite de cea impusa de lege, dar si acela de a creste suma asigurata la un nivel cat mai apropiat de valoarea de piata a locuintei (tinand cont de faptul ca, in multe cazuri, 20.000 de euro este o suma prea mica in cazul distrugerii totale a locuintei). Printre cele mai frecvente daune neacoperite de polita obligatorie dar care pot fi incluse intr-una facultativa se numara cele provocate de incendii, de fenomene meteo extreme sau defectiuni ale instalatiilor de apa.

80% din locuintele romanilor, expuse riscurilor

Pentru un apartament cu o valoare de piata de 60.000 de euro, un „pachet” format din asigurare obligatorie si facultativa ar costa circa 100 de euro pe an. Adica mai putin de 10 euro pe luna.
Cu toate acestea, din stocul locativ national actual, de aproximativ 8,5 milioane de locuinte, aproape 7 milioane nu au asigurare (nici macar pe cea minima, obligatorie), dupa cum reiese din datele PAID Romania (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale). 

O problema de perceptie

  • Cum se explica aceasta situatie? „Problema este ca toata lumea gandeste asigurarea in trecut, nu in viitor”. Cu alte cuvinte, multi proprietari cred ca, daca nu li s-a intamplat nimic pana acum, nu li se va intampla nici de acum incolo. 
  • O alta problema de perceptie a romanilor tine de asteptarea ca o asigurare ar trebui sa-ti aduca un castig – sa se comporte cumva ca un depozit la banca. Cat se poate de gresit: cel mai mare „castig” atunci cand inchei o asigurare de locuinta este sa nu fii niciodata nevoit s-o folosesti! „Asigurarea e o afacere doar pentru asigurator, pentru beneficiar e un mijloc de protectie”, conchide Sorin Stroe pentru Imobiliare.ro.

Sursa: Imobiliare.ro

Actualizat: 02 Iulie 2015
COMENTARII