Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Modificarea nevoilor si preferintelor romanilor aflati in cautarea unei case in ultimii ani.

04 Noiembrie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

De la declansarea recesiunii, comportamentul cumparatorului roman vis-a-vis de locuinta este vizibil diferit – fapt ce a condus la modificari notabile si pe piata constructiilor noi. Desi se poate spune ca cele cateva criterii majore de selectie a unei proprietati au ramas, in mare, aceleasi, schimbarile vizeaza fie gradul de importanta acordat acestora, fie „etaloanele” luate in calcul pentru fiecare in parte.1. Pretul:
Comparativ cu perioada de boom a pietei, cand clientii se inghesuiau la usa vanzatorilor in ciuda preturilor care cresteau exagerat, in ultimii sase ani, valoarea de achizitie a unei locuinte a devenit, pentru majoritatea cumparatorilor, principalul factor de selectie – si inca unul extrem de restrictiv.

Pe langa deteriorarea situatiei economice a tarii, un impact important l-au avut restrictiile de creditare aplicate de catre banci, in contrapunct cu lansarea programului Prima Casa. Asa se face ca, la cinci ani de la implementarea acestei initiative a statului, pragul de 60.000 de euro a devenit cel mai uzitat etalon pe piata rezidentiala – cel putin pe segmentul locuintelor pentru clasa medie, fie ele vechi sau noi.

Intre timp, pretentiile potentialilor cumparatori in aceasta marja de pret au crescut – de la un apartament cu doua camere in bloc vechi, la unul cu trei camere in bloc nou.

2. Localizarea:
Desi pentru a beneficia de un pret mai bun tot mai multi cumparatori se arata dispusi sa faca compromisuri la capitolul localizare, asta nu inseamna ca acest criteriu este eliminat din procesul de selectie. In piata exista inca destui clienti care prefera apartamentele vechi tocmai datorita amplasamentului lor favorabil, datorita accesului facil la mijloacele de transport in comun si apropierii de scoli, gradinite, parcuri, magazine, centre comerciale etc. Chiar si pentru blocurile dezvoltate la periferie, accesul la cel putin o linie de transport in comun este un factor decisiv in luarea unei decizii de achizitie.

3. Anul constructiei:
Printre criteriile importante de selectie a unei proprietati se numara si vechimea acesteia. Potrivit datelor centralizate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM), in primele (aproximativ) cinci luni din 2014, 30% din valoarea finantarilor acordate prin programul Prima Casa a avut ca obiect locuinte noi, adica finalizate in perioada 2008-2014.

Preferinta romanilor pentru apartamentele vechi poate fi explicata simplu, prin faptul ca acestea sunt cele mai numeroase, oferta pe segmentul rezidential nou lasand inca de dorit. Cu toate acestea, orientarea cumparatorilor spre locuinte noi este un trend din ce in ce mai vizibil; chiar si cei care opteaza inca pentru blocurile vechi le prefera totusi pe cele mai noi, construite dupa cutremurul din 1977.

4. Numarul de camere/suprafata:
Desi dezvoltarile din perioada de boom pareau sa indice orientarea romanilor spre locuinte considerabil mai spatioase decat cele din blocurile vechi, recesiunea a contrazis aceasta „teorie”. Dovada sta succesul consemnat de ansamblurile rezidentiale construite in ultimii ani, formate din apartamente similare ca suprafata cu cele din blocurile „comuniste”.

Ca numar de camere, statisticile aferente programului Prima Casa arata ca in topul preferintelor romanilor se afla locuintele bicamerale (51% dintre garantiile acordate in perioada ianuarie-mai 2014), urmate de cele tricamerale (29% dintre beneficiari) si abia apoi de garsoniere (11%).

5. Cheltuielile de intretinere:
Performanta energetica a unei locuinte este un factor caruia potentialii cumparatori incep sa-i acorde o importanta sporita. Blocurile noi sau cele vechi reabilitate termic vor avea predominanta fata de cele ce consemneaza inca pierderi masive de caldura pe timp de iarna. Mergand pe aceeasi logica, faptul ca un apartament este debransat de la reteaua centralizata de incalzire, fiind dotat cu centrala proprie, poate reprezenta un avantaj binevenit pentru multi clienti.

Sursa: Imobiliare.ro

Actualizat: 04 Noiembrie 2014
COMENTARII