Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Ministerul Finantelor vrea sa limiteze platile in numerar. Cum vor fi afectate tranzactiile imobiliare?

24 Martie 2014
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Saptamana trecuta s-a lansat un proiect de ordonanta in dezbatere publica pe website-ul Ministerului Finantelor. Potrivit proiectului de act normativ, platile in numerar pe care firmele le pot efectua catre alte companii sau persoane fizice ar putea fi redus de la 10.000 lei la 5.000 lei pe zi, in timp ce pentru platile in numerar efectuate intre persoanele fizice urmeaza sa fie introdus un plafon de 10.000 lei pe zi. Atentie mare, deoarece urmeaza sa fie aplicate amenzi in cazul in care plafoanele atat pentru firme, cat si pentru persoane fizice vor fi depasite.

In momentul in care dispozitiile propuse de Finante vor fi aprobate de Guvern si vor intra in vigoare, vechiul act normativ care reglementeaza platile in numerar, respectiv OG nr. 15/1996, va fi abrogat.

Daca aceasta propunere va intra in vigoare, incasarile si platile efectuate de persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale, liber profesionistii, persoanele fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocierile si alte entitati fara personalitate juridica de la/catre oricare din aceste categorii de persoane, se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar.

Potrivit proiectului aflat in dezbatere publica, achizitia bunurilor imobile si autovehiculelor urmeaza sa fie achitata doar prin instrumente de plata fara numerar.

Daca aceasta masura nu va fi respectata si de asemenea, daca plafoanele institute pentru operatiunile in numerar vor fi depasite, atunci contribuabilii vor fi sanctionati cu amenzi reprezentand 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele stabilite pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 de lei.

Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor, a anuntat inca din 22 ianuarie ca vor fi limitate platile in numerar efectuate atat de persoanele fizice, cat si de firme. " [...]Evaziunea fiscala are ca motor principal platile in numerar. O persoana fizica nu se va mai duce cu geanta plina cu bani sa cumpere terenuri, case, masini. [...]”, a precizat la momentul respectiv ministrul Finantelor.

Potrivit OG nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, o persoana juridica poate sa efectueze catre o singura firma si intr-o singura zi plati in numerar de maximum 10.000 lei si minimum 5.000 de lei.

Totodata, acest act normativ nu prevede limite pentru platile in numerar realizate de liber profesionisti, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale si alte entitati fara personalitate juridica.

Sursa: avocat.net

Actualizat: 24 Martie 2014
COMENTARII