Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Locuitorii marilor orașe beneficiază de 10% reducere la avansul ipotecar

03 August 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

La doar 3 luni după ce a crescut avansul necesar pentru a obține un împrumut ipotecar, una din cele mai mari bănci din România revine asupra deciziei și taie de la 35% la 25% banii solicitați ca avans pentru achiziționarea unei locuințe. Această măsură este dedicată deocamdată doar pentru cele mai mari orașe din România.

Potrivit oficialilor băncii BCR, principalele 3 argumente care au susținut această decizie sunt: dinamica accelerată a pieței imobiliare, pe fondul unei lichidități crescute, cei mai multi clienți ai băncii fiind concentrați în orașe medii și mari și, nu în ultimul rând, nivelul mare al avansului solicitat în termeni nominali (exemplu: pentru un credit de 60.000 de euro, un tânar ar fi avut nevoie de un avans de 21.000 de euro, bani destul de greu de economisit de un tanar).

Orașele în care banca va percepe avans începand de la 25% sunt: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare sau Bucureşti.

În 9 mai banca anunța creșterea avansului la 35% ca urmare a apariției legii dării în plată. La scurt timp, aproape toate băncile au urcat avansul solicitat clienților, ceea ce a dus la o strangulare a pieței creditului. S-a ajuns la situația disperată în care una dintre băncile foarte mari din țară acordau 2-3 credite pe săptămână în toată țara, față de câteva sute, în perioada "bună" a băncii. Practic, ajunseseră să obțină împrumutul mult visat doar cei care aveau părinți sau rude care să le susțină financiar efortul sau clienții de top (manageri în multinaționale, antreprenori etc).

Momentan este greu de anticipat câte dintre băncile locale vor replica decizia BCR, fiecare având proria sa strategie. Sunt bănci care vor de pildă să se situeze mai confortabil pe piața creditului de consum, piața pe care creșterea avansului a avantajat-o (mulți doritori de locuințe dintre cei care nu au suficienți bani pentru avans, mai fac și un împrumut de nevoi personale).

"În același timp, subliniem încă o dată problemele de constituționalitate, de risc financiar și de efect economic negativ al legii dării în plată. În termeni de politici publice, care să sprijine calitatea și accesibilitatea locuirii, legea în cauză a fost o lovitură pentru toți clienții din România. Studiile noastre de impact au demonstrat o amânare cu până la 8 ani a achiziției unui cămin. Această situație este inacceptabilă în comparație cu realitatea și nevoile tinerilor din România. Credem că este nevoie de responsabilitate, echilibru și soluții realiste în ce privește legislația în acest domeniu", au declarat reprezentanții BCR în ultimul lor comunicat.

Sursa: Hotnews.ro

Actualizat: 03 August 2016
COMENTARII