Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Legi pentru calitatea aerului interior si nivelul de lumina naturala se introduc si in Romania

15 Iulie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Aerul interior, lumina naturala si confortul termic sunt aspecte la care nimeni nu se gandeste, atunci cand construieste o casa. Mai mult, ele nu sunt luate in seamna nici dupa mutarea proprietarilor in locuinta, iar acest lucru este ingrijorator, dat fiind faptul ca, potrivit studiilor, petrecem 90% din timp in interiorul cladirilor. 

Aerul interior viciat este unul dintre cele mai importante motive de imbolnavire, la nivel mondial. Tocmai de aceea, cele mai puternice voci de pe piata imobiliara romaneasca, reunite sub umbrela organizatiilor locale de constructii eficiente energetic, au inceput sa faca presiuni pentru introducerea unor noi paragrafe legate de confortul interior, in normele de constructii.

In constructiile din Romania, exista un potential nevalorificat de economisire a energiei. Acum a venit momentul in care legislatiile europene si locale sa se modernizeze in asa fel incat sa vizeze mai mult confortul locatarilor. Fatada cladirii si izolatia acesteia sa fie construite constiincios, folosirea la maximum a luminii naturale, ventilatia controlata la cerere sau recuperarea de caldura prin sisteme de ventilatie mecanice. De asemenea, pentru a evita supraincalzirea, se recomanda montarea de instalatii precum ventilatia rece sau sisteme de umbrire (stresini, jaluzele sau copertine). Proprietarii trebuie sa analizeze si sa optimizeze toate aceste aspecte, in asa fel incat sa permita cea mai mare economisire de energie posibila.

Calitatea mediului interior este neglijata atat in Romania, cat si in restul lumii

Referitor la aceste aspecte, exista carente la fel de mari si in Romania, precum si in restul lumii. Peste tot sunt necesare cerinte mai stricte pentru performanta energetica. Acestea trebuie completate cu cerinte si recomandari convenabile, pentru a asigura aer interior de calitate, cat mai multa lumina naturala si un confort termic adecvat.

Ferestrele sunt elemente care fac parte din fatada unei cladiri si au un rol important in performanta energetica generala a cladirilor. De aceea, transferul termic, folosirea luminii naturale si aportul de energie solara trebuie incluse in performanta energetica generala a cladirilor. Iar acest lucru ar trebui sa fie valabil atat pentru cladirile noi, cat si pentru cele existente care sunt in renovare energetica. in acelasi context, ar trebui luate in calcul si cerintele pentru ventilatie, pentru a evita supraincalzirea.

„Sistemele pasive pentru a evita supraincalzirea sunt des intalnite in climatele meridionale, dar cerintele minime acopera numai sistemele de umbrire. Masuri sumplimentare, precum gestionarea suprafetelor cu geam a fatadei, sisteme de umbrire exterioare dinamice, considerarea aportului energiei solare si folosirea inertiei termice a cladirii, strategii de ventilatie naturala si pe timp de noapte, etc. trebuie sa fie dezvoltate in continuare, in legislatiile nationale si europene”, conchide raportul.

Ca in orice masura nou implementata, schimbarile s-ar putea face mult mai usor daca statul ar asigura recompense sau programe de facilitare a masurilor eficiente energetic. Aceste investitii ar trebui luate in considerare atat la nivel individual, pentru bunastarea familiei, cat si la nivel economic, prin posibilitatea reducerii costurilor serviciilor de sanatate.

Actualizat: 15 Iulie 2015
COMENTARII