Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Legea care scoate Timisoara de sub poluarea prin noxe, mirosuri sau zgomot. Un oras mai curat?

19 Octombrie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Timisoara nu va mai fi sub un nor de cenusa gri, deoarece s-a votat o hotarare de consiliu local speciala, anti-poluare. Prin aceasta, autoritatile locale spera sa scoata in afara Timisoarei marii poluatori: sa-i oblige pe agentii economici sa reduca „disconfortul” produs la cel mult jumatate din cat este permis prin lege ori sa se relocheze in caz contrar. Se interzice totodata aprobarea de investitii generatoare de poluare prin noxe, mirosuri sau zgomot.

Consiliul Local Timisoara a adoptat in aceste zile o hotarare privind protectia atmosferei si sanatatea locuitorilor orasului.

Prin aceasta hotarare, alesii au aprobat, la propunerea executivului primariei, o serie de „masuri obligatorii” pe care trebuie sa le ia „toate persoanele fizice si juridice” pentru protectia atmosferei si sanatatea locuitorilor urbei. Nivelul de poluare trebuie redus la jumatate din cat este permis sa fie potrivit legii.

O alta prevedere ar trebui sa ii afecteze pe cei care deranjeaza cartiere intregi prin zgomotul produs.

Lista obligatiilor, votata de alesii locali:

  • imbunatatirea, de catre agentii economici, a performantelor tehnologice, in scopul reducerii emisiilor de poluanti in atmosfera (indiferent de tipul si natura poluantului);
  • dotarea si utilarea echipamentelor/ instalatiilor in functiune cu sisteme de reducere a emisiilor in atmosfera;
  • investitii in echipamente noi pentru diminuarea disconfortului olfactiv;
  • incadrarea in valorile limita impuse de legislatia in vigoare privind nivelul de zgomot (zi – 55dB, noaptea intre orele 23.00-07.00 – 45dB);
  • utilizarea de tehnologii noi (Best Available Techniques – BAT) in procesul de productie, daca este cazul;
  • reducerea in termen de 6 luni a disconfortului produs (indiferent de tipul si natura poluantului) la nivelul a cel mult 50% din prevederile legale in vigoare;

Se interzic investitiile noi care pot genera poluare
Reprezentantii primariei spera sa poata obliga companiile care polueaza sa isi mute punctele de lucru in cazul in care nu se pot conforma.
Totodata, la propunerea primarului, consilierii locali au fost de acord sa interzica noile investitii care ar putea produce poluare, chiar daca s-ar respecta legea.

Reprezentantii municipalitatii au explicat ca au cautat sa gaseasca „o exprimare unitara si care sa nu contravina legislatiei in vigoare”, astfel incat sa reglementeze la nivel local modul in care isi desfasoara activitatea unii agenti economici.

Unii alesi au spus ca Timisoara nu poate avea propria lege, care sa prevada altceva decat ceea ce spune legea, in timp ce altii s-au aratat deja preocupati de consecinte.

Oricum, hotararea este in termeni generici si inca nu se stie cum ar putea fi ea aplicata ca mod de lucru, avand in vedere ca deciziile trebuie luate plecand de la niste date concrete privind poluarea, pe baza unor masuratori, si ar trebui sa se colaboreze cu autoritatile de mediu.

Sursa: Tion.ro

Actualizat: 19 Octombrie 2015
COMENTARII