Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Legea Falimentului Personal: tot ce trebuie sa stiti pentru a beneficia de aceasta masura protectiva

01 Iunie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Adoptarea legii falimentului personal reprezinta, cu siguranta, o gura de aer pentru clientii bancari ingropati in datorii. Dar pentru ca aceasta masura sa nu se transforme intr-o povara pentru economia nationala, este nevoie de o implementare facuta riguros. Este important pentru clienti sa inteleaga ca nu pot apela la aceasta masura decat in conditii stricte, iar pe toata perioada de ragaz de la plata, un administrator judiciar va monitoriza indeaproape modul in care solicitantul isi cheltuieste banii.

Legea Falimentului Personal a fost amanata, tergiversata si schimbata de mai multe ori, inainte sa fie adoptata. Romania era singura tara din Uniunea Europeana in care nu exista o asemenea prevedere, fapt care a condus si la o solicitare in acest sens, din partea Comisiei Europene. Odata cu noul val de criza, adus de fluctuatiile francului elvetian, la inceputul acestui an, legea s-a impus drept necesara si formatiunile politice s-au mobilizat sa o voteze. Discutiile au condus la adoptarea ei, la mijlocul lunii mai. De acum, cazurile extreme din sistemul financiar vor beneficia de o perioada de gratie de cinci ani.

Falimentul personal poate fi solicitat si de banca, in numele clientilor

Daca un client nu stie sau nu este interesat de aceasta posibilitate, atunci creditorul poate cere intrarea in insolventa in numele lui, cu conditia de a avea de recuperat o suma cel putin egala cu 25.000 de lei. Similar cu situatia in care dosarul de insolventa este depus chiar de clientul bancar, si institutia financiara trebuie sa faca, in masura datelor pe care le are, dovada faptului ca respectivul client nu mai poate sa isi plateasca datoriile, precum si sa furnizeze informatii despre bunurile si veniturile acestuia.

In tot acest timp, debitorul va trebui sa isi achite un set de datorii, cum ar fi cel putin 40% din totalul creditului sau facturi la utilitati. Diferenta este ca, odata ce datoria devine scadenta, nu se acumuleaza dobanzi, costuri suplimentare sau penalitati, pentru creantele existente la data deschiderii procedurii.

Planul de rambursare a datoriilor poate include si lichidarea voluntara a anumitor bunuri

Lichidarea anumitor bunuri poate fi inclusa si in planul de rambursare a datoriilor, in cazul in care clientul nu poate achita altfel partea lui datorie. in orice caz, ragazul oferit clientului de catre banca nu poate fi mai mare de cinci ani, desi se pot face exceptii, daca creditorul considera de cuviinta.

Debitorul este obligat ca, pe toata perioada desfasurarii planului, sa nu se abata de la conditiile stabilite si sa genereze venituri. in cazul in care este vorba despre o persoana aflata in somaj, aceasta are obligatia de a cauta metode generatoare de venit. Daca, in acest interval, obtine sume din mosteniri, donatii sau compensari, este obligat sa le inainteze administratorului judiciar.

Pentru a putea beneficia de legea falimentului personal, debitorul trebuie sa fie cetatean roman, cu resedinta permanenta in Romania, care obtine venituri pe teritoriul Romaniei, prin activitati non-antreprenoriale.

 

Surs: Imopedia.ro

Actualizat: 01 Iunie 2015
COMENTARII