Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Jumătate dintre clienți ar plăti un comision agentului

30 Ianuarie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Locuitorii marilor orașe sunt interesați în procent de 32,8% să cumpere, să vândă sau să închirieze o locuință.

După suișurile și coborâșurile consemnate pe parcursul ultimilor ani, interesul românilor pentru încheierea de tranzacții imobiliare este la un nivel ridicat: unul din trei locuitori din cele mai mari șase orașe din România este interesat să cumpere, să vândă sau să închirieze o proprietate. De remarcat este și intrarea pieței într-o etapă de maturizare: cumpărătorii au tendința de aloca mai mult timp pentru găsirea unei proprietăți. Pe de altă parte, printre semnele de maturizare a pieței se numără diminuarea importanței acordate de către clienți factorului preț (în favoarea zonei sau apropierii de facilități), dar și preferința sporită pentru locuințele noi, în detrimentul celor vechi.

Cumpărătorii declară, în proporție de 51,8% că au apelat la serviciile unui broker imobiliar, iar 49,8% spun că ar fi dispuși să plătească un comision agentului imobiliar. Cele mai importante servicii la care cumpărătorii se așteaptă din partea unui agent imobiliar sunt găsirea de proprietăți (33,7%), informații despre piață (20,4%), asistență în cadrul negocierilor (18,3%), sprijin administrativ (13,4%).

Din totalul populației cu o nevoie imobiliară, ponderea celor interesați să cumpere o locuință a scăzut ușor, de la 55,2% în 2015, la 53,7% în 2016; în același timp, ponderea celor interesați să ia o proprietate în chirie a crescut de la 10,6% la 11,8%. Pe de altă parte, cota celor care au nevoie să vândă a crescut de la 23,2%, la 25,1%. În 2016, proprietarii dornici să dea spre închiriere o locuință reprezentau 9,5% din piață, față de 11% în anul precedent.

Dintre potențialii cumpărători, 46,3% s-ar afla la achiziția primei lor locuințe, în creștere de la un nivel de 38,3% consemnat în 2015. Pe de altă parte, 39,8% dintre respondenți (față de 40,7% în anul precedent) au deja o casă, dar își doresc una nouă. De remarcat este că numărul celor interesați de o achiziție în scop investițional (pentru închiriere) a scăzut semnificativ pe fondul instabilității legislative, de la o pondere de 21% în 2015, la 13,9% în 2016.

Un studiu detaliat despre tipul proprietății dorite și scopul pentru care se cumpără regăsiți aici.

Actualizat: 30 Ianuarie 2017
COMENTARII