Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Inainte de incheierea asigurarii obligatorii, locuintele ar putea fi supuse unei inspectii de risc

04 Iunie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Locuintele ar putea fi supuse unei inspectii de risc inainte de incheierea propriu-zisa a contractului de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale, insa numai in cazuri speciale care urmeaza sa fie reglementate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, se arata intr-un proiect de lege adoptat recent de Senat, care a fost retrimis in Parlament de presedintele tarii. Initial, in proiectul de lege aprobat de ambele Camere ale Parlamentului scria ca incheierea asigurarii putea fi conditionata de inspectia de risc, in anumite cazuri, insa nu erau incluse niciun fel de lamuriri in privinta situatiilor concrete in care acest lucru putea fi facut.

Modificarile la Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor au fost adoptate de Senat, in calitate de prima Camera sesizata, in sedinta de miercuri, ceea ce inseamna ca, pentru a se aplica, acestea trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor. Proiectul de lege a fost adoptat prin vot final in luna martie, insa presedintele Klaus Iohannis a cerut in aprilie reexaminarea acestuia.

Propunerea legislativa a trecut de Senat cu o modificare referitoare la inspectia de risc a locuintelor pentru care se va incheia asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale, fiind acceptata in parte solicitarea presedintelui.

Mai exact, Poolul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) va putea sa efectueze, pe propria cheltuiala, o inspectie de risc a locuintei inainte de incheierea asigurarii obligatorii. Acest lucru va fi facut numai in cazuri bine determinate si reglementate prin norme ale Autoritatii de Supraveghere Financiara.

In forma adoptata initial de parlamentari era dispus ca, in anumite cazuri (care nu erau exemplificate sau detaliate si pentru care nici nu se instituia sarcina unei autoritati de a le reglementa), incheierea politei de asigurare putea fi conditionata de efectuarea unei inspectii de risc.

Potrivit cererii de reexaminare a presedintelui, daca reglementarea referitoare la inspectia de risc era promulgata in forma adoptata initial, acest lucru ar fi dus la ingradirea dreptului proprietarilor cu locuintele cele mai vulnerabile de a-si proteja imobilele.

Polita PAD -- care are o valabilitate de 12 luni -- va fi valabila incepand cu ora 0:00 a celei de-a cincea zi de la data la care se va face plata primei obligatorii si semnarea contractului de asigurare, mai prevede proiectul de act normativ. In prezent, Legea nr. 260/2008 stabileste ca valabilitatea politei incepe (cel mai devreme) de la ora 0:00 a zilei urmatoare celei in care se plateste prima obligatorie.

In alta ordine de idei, desi in momentul de fata dovada existentei contractului de asigurare obligatorie a locuintei se face atat cu polita PAD, cat si cu certificatul de asigurare, noua lege va elimina documentul din urma. Astfel, societatile de asigurare vor elibera doar polita PAD la incheierea contractului.

Atentie! Polita PAD este inscrisul in baza caruia asiguratorul se obliga sa plateasca despagubiri asiguratului.

Nota: Locuintele din cladirile incluse in clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate impotriva dezastrelor naturale decat dupa ce acestea sunt consolidate.

Situatia actula in Timis privind Asigurarile de Locuinte

Desi au fost lansate amenintari cu amenzi, detinatorii de case si apartamente nu prea par impresionati de lipsa unei asigurari obligatorii a locuintelor. O dovedesc chiar datele oficiale, procentul celor care au semnat o asemenea polita, fiind extrem de redus.

Timisul se poate lauda ca e pe locul doi la nivel national, cu 29,87% din totalul imobilelor asigurate, mai precis 85.649 de polite valabile la inceputul lunii mai.

Ca dovada ca acest tip de asigurare poate fi chiar util este faptul ca polita obligatorie a adus in buzunarul timisenilor care au fost afectati de dezastre naturale nu mai putin de 21.643 de lei. Aceasta valoare este una extrem de mare in comparatie cu alte judete.

Exista doua valori de asigurare, o polita de 10 euro care ofera despagubiri de 10.000 de euro, pentru locuinte realizate din materiale de calitate mai slaba, respectiv o polita de 20 de euro care ofera o acoperire a pagubelor de pâna la 20.000 de euro, pentru locuintele realizate din materiale de o calitate superioara.

Sursa: Avocatnet.ro & Tion.ro

Actualizat: 04 Iunie 2015
COMENTARII