Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Impozitul la darea în plată se calculează la valoarea debitului – clarificările Ministerului Finanțelor Publice

19 Mai 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Notarii au refuzat să încheie primele notificări ale debitorilor către bănci privind darea în plată, pe motiv că nu ştiu cum se calculează impozitul.

Avocatul Gheorghe Piperea a explicat că impozitul pe o tranzacţie de dare în plată nu trebuie calculat nici la valoarea bunului, nici la valoarea datoriei. „Nu există un impozit în situaţia dării în plată, pentru că acesta nu este reglementat. Dacă vă uitaţi cu atenţie pe art. 111 din Codul Fiscal, veţi vedea că e plasat de legiuitor în materia impozitului pe venit, ceea ce înseamnă că, pentru a avea un impozit, trebuie să ai un venit. Nu există un venit atunci când dai în plată un imobil, pentru a se obţine o ştergere de datorie”, a susținut avocatul.

Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, în urma solicitării Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare privind eliminarea din Codul fiscal a impozitului în cazul legii dării în plată, că această lege este una organică, iar modificarea ei s-ar putea face printr-o Ordonanţă de Urgenţă, însă trebuie analizat în ce măsură este fezabil aceast demers.

Totodată, Ministrul a declarat că a fost finalizată corespondența cu notarii și că deocamdată impozitul pentru legea dării în plată se va aplica conform codului fiscal percepându-se o taxă de 2-3% pentru fiecare tranzacţie din valoarea soldului creditului.

Concret, în cazul unui imobil dobândit în 2008 cu un debit pentru care se face darea în plată de 500.000 de lei (prin debit înţelegem datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fără costuri suplimentare) şi cu o valoare minimă stabilită de camerele notarilor publici, de 400.000 de lei, valoarea la care se calculează impozitul pe venit este cea a debitului, adică la 500.000 de lei.

Impozitul este datorat de către debitor şi se plăteşte conform prevederilor Codului fiscal.

Surse: http://www.stiripesurse.ro/

           http://www.zf.ro/

Actualizat: 19 Mai 2016
COMENTARII