Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Importanta de a contracta creditul pentru locuinte in Lei si nu in Franci Elvetieni

22 Ianuarie 2015
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Lectia recent predata de moneda Elvetiei este aceeasi cu cea promovata constant de specialistii bancari, de-a lungul anilor: creditul ipotecar intins pe o perioada de zeci de ani trebuie contractat in moneda veniturilor. Un credit ipotecar reprezinta mai mult decat stabilirea unei sume si semnarea unor acte, iar actuala problema a clientilor cu credite in franci elvetieni ar putea fi a oricui, daca continuam sa neglijam educatia financiara.

Romanii care au rate in franci elvetieni asista neputinciosi la turbulentele ultimei saptamani – in prezent, moneda elvetiana valoreaza cu 18,5% mai mult decat acum o saptamana. Dar problema francului elvetian are doua aspecte, potrivit analistilor:

  • economico-financiar si
  • social.

Din punct de vedere uman, disperarea a zeci de mii de familii nu este greu de inteles. Dupa decizia luata de banca centrala a Elvetiei de a nu mai sustine artificial cursul valutar, suma pe care acesti clienti trebuie sa o dea bancii luna de luna a devenit aproape imposibil de platit, in cazul multora.

Din punct de vedere economico-financiar, riscurile pe care acesti clienti au ales sa si le asume nu trebuie sa afecteze stabilitatea intregului sistem. In caz contrar, exact ca in cazul unui joc de domino, ar creste simtitor numarul celor care ar avea de suferit. De exemplu, practicarea cursului de la data acordarii creditului ar putea avea consecinte dezastruoase, atentioneaza specialistii. Bancile ar putea inregistra pierderi imense, care le-ar putea impinge chiar catre faliment. Dar ce solutii se intrevad?

Alegerea unui credit inseamna mai mult decat stabilirea sumei si procurarea adeverintelor

Educatia financiara nu este un concept foarte raspandit la noi in tara, iar serviciile unui consultant financiar nu sunt apreciate suficient. Ca si in alte domenii, sfatul unui expert se poate dovedi extrem de valoros pe termen lung – chiar daca initial poate scoate din buzunar un onorariu aparent ridicat, acesta este infim in comparatie cu eventualele pierderi. Caci alegerea unui credit atat de important inseamna mai mult decat stabilirea sumei si procurarea adeverintelor necesare.

Cei care au beneficiat de avantajele creditelor in franci elvetieni ar fi trebuit sa se astepte la un derapaj al cursului, subliniaza specialistii. La fel ca si aurul sau bondurile guvernamentale, francul elvetian este un activ de refugiu – in conditii de turbulente pe pietele financiare, moneda elvetiana se apreciaza. Mai mult, decizia bancii centrale a Elvetiei de a plafona francul a fost declarata inca de la inceput ca fiind o masura temporara, astfel ca era previzibil ca va fi anulata, la un anumit moment.

Efectele dezastruoase ale riscului valutar pot fi prevenite

In repetate situatii, reprezentantii BNR au atras atentia ca ar trebui sa ne imprumutam in moneda nationala, din cauza riscului valutar. Modificarea cursului de schimb al valutei de la data contractarii unui credit si pana la achitarea acestuia reprezinta principalul pericol in cazul unui credit luat in alta moneda decat cea in care vin veniturile, subliniaza constant consultantii. Majoritatea clientilor incheie creditele ipotecare pe zeci de ani, perioada in care cursul valutar poate avea fluctuatii majore, astfel ca specialistii ne recomanda sa alegem cu incredere imprumuturile in lei.

Sursa: Imopedia.ro

Actualizat: 22 Ianuarie 2015
COMENTARII