Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Implicațiile fiscale determinate de prețul înregistrat în contractul de vânzare

23 Noiembrie 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare în acest an, obligă notarii publici să declare organelor fiscale atunci când o tranzacţie imobiliară se încheie la o valoare mai mică decât cea stabilită printr-un studiu de piaţă profesionist. Se atrage atenţia cumpărătorilor de locuinţe să nu cadă în capcana declarării unei sume fictive, doar pentru a plăti o taxă mai mică. Aceștia trebuie să știe că nu fac nici o economie la taxele notariale, ele fiind stabilite în funcție de grila obținută în urma studiilor de piață.

Conform Codului Fiscal, impozitul se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie.

Se semnalează faptul că studiile de piaţă pe care notarii vor fi obligaţi să le realizeze vor deveni cruciale, deoarece pe baza lor se vor realiza notificări la Fisc, iar autorităţile fiscale vor demara controale.

Problema este că în Codul Fiscal nu se specifică tipul de specialişti care ar trebui să realizeze aceste studii de piaţă. Tot ce se ştie este că aceştia vor fi contractaţi de Uniunea Naţională a Notarilor Publici.

În această situaţie, sunt sfătuiți atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii să nu accepte să semneze un contract de vânzare-cumpărare în care să declare o sumă diferită faţă de banii pe care i-au încasat/plătit. Chiar dacă nivelul taxelor de plătit a determinat acest comportament, cumpărătorii trebuie să fie conştienţi și de faptul că suma înregistrată în actele oficiale este singura care atestă legal tranzacţia şi care poate fi revendicată în ipoteza anulării actului de vânzare-cumpărare.

Sursă: capital.ro

Actualizat: 23 Noiembrie 2016
COMENTARII