Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Iluminatul, elementul ce transformă o casă în "acasă"

04 Iulie 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Lumina este unul dintre elementele esențiale care transformă orice casă în "acasă", pentru ca lumina, intensitatea și felul în care o percepem ne influențează puternic starea de spirit zlinică.

Fiecare tip de cameră ar trebui să aibă un iluminat corespunzator funcțiilor pe care i le-am atribuit, așa că planuiți cu atenție pentru un confort maxim. Dacă sunteți nesiguri despre tipul de lumină de care aveți nevoie, am pregătit în cele ce urmează câteva idei pentru iluminatul locuinței, cameră cu cameră.

Holuri și scările

Principala funcție a iluminatului pe holuri și scări este cea de siguranță. Dacă este un hol lung, folosiți mai multe, aplice la distante egale. Scările ar trebui luminate de sus până jos și ar trebuie să existe întrerupătoare la fiecare capăt al lor.

Dacă alegeți un candelabru pentru hol, acesta trebuie potrivit la înălțimea corectă pentru a nu-l atinge nici de pe scări nici de pe etaje. Deasemenea, candelabrul trebuie să se potrivească ca și proporții cu dimensiunile încăperii.

Dacă aveți de iluminat holul unei case, atunci puteți folosi un corp de iluminat central care să facă o buna impresie la intrare (candelabru, lustră), iar eventualele obiecte de artă și oglinzi, le puteți ilumina separat, pentru a le scoate în evidență. Dacă aveți nevoie și de aplice pentru iluminat tablouri sau alte elemente, aveți grijă să fie în ton cu piesa centrală.

Pentru holul mai puțin generos de la bloc, puteți folosi aplice sau lustră pentru iluminatul de ambient și o lumină de lucru în zona cuierului sau accesului în dressing.

Living-ul

Aici se pot folosi toate tipurile de iluminat, pentru că versatilitatea camerei permite. În primul rând trebuie să asigurați iluminatul general, sau de ambient și apoi va trebui să asigurați lumina specială în funcție de zonele pe care le aveți delimitate în living.

În zona unde obișnuiți să citiți aveți nevoie de o lumină mai puternică, ușor de direcționat care fotoliu, în timp ce în zona unde petreceți timp cu amicii lumina trebuie sa fie mai blândă și mai veselă. Pentru iluminatul general puteți folosi atât clasica lustră sau candelabrul de tavan, cât și scafele cu lumini ascunse sau cu variatoare de intensitate.

Living-ul este una dintre cele mai des și îndelung folosite camere din casă, așa că luați în considerare folosirea becurilor economice.

Camera sau zona de luat masa trebuie iluminată generos. Chiar dacă aveți o întreagă încăpere dedicată luării mesei, sau locul de luat masa face parte dintr-o alta începere cu mai multe funcții, masa în sine trebuie iluminată corect și abudent pentru a pune în valoare mobilierul, aranjamentul și mâncarea însăși. Corpurile de iluminat ideale pentru masă ar trebui să fie suspendate la aproximativ 70-80 cm de aceasta. Pentru restul încăperii, ambientul poate fi asigurat cu un candelabru central, aplice sau scafe luminoase. Variatoarele de intensitate sunt și aici binevenite, pentru că la cină sau la o întâlnire de lucru, starea poate fi foarte usor „setata” cu ajutorul luminii.

Bucătăria

Similar livingului, bucătăria are mai multe puncte de interes care trebuie iluminate corespunzator. Dacă în cazul diningului, singura zonă unde este nevoie de lumină directă este masa, în cazul bucătăriei, fiecare zonă de lucru trebuie iluminată corect: aragazul sau plita, zona chiuvetei, insula de gătit – daca exista, zona de mic dejun sau de luat masa.

Bucătăria este camera care se pretează cel mai bine la ceea ce s-ar putea numi iluminatul în straturi, așa că puteți folosi partea de jos a dulapurilor suspendate pentru a încastra spoturi pentru excluderea zonelor de umbra și a îmbunătățirii luminii pe blatul de lucru. Același rost îl are lumina de la hota pentru plită sau aragaz.

În cazul spoturilor, aveți grijă să determinați corect numarul acestora, dacă sunt prea multe acestea nu aduc mai multă lumină, ci doar un consum mai mare – încă un motiv pentru iluminatul în straturi.

Baia atrage unele dintre cele mai consistente bugete pentru renovare din casă, așa că de ce să nu investim ceva mai mult și într-un iluminat corespunzărtor? Majoritatea suprafețelor din baie sunt lucioase a că iluminatul potrivit le va face să arate minunat. Și în baie este important să iluminăm mai puternic anumite zone precum oglinda, toaleta și dușul, astfel putem folosi spoturi special pentru zone umede. Pentru zona cadei putem să utilizăm o lumină mai relaxantă, difuză poate și câteva lumânări.

Dormitorul

Schema cea mai utilizată este: lustra de tavan pentru ambient, plus lămpile pentru citit pe fiecare parte a patului, iar lumina recomandată este cea caldă, galbenă. Se mai pot folosi lumini de accent asupra anumitor fotografii sau tablouri, precum și lumini de serviciu în dressing/dulapuri. Dacă există și o zonă cu un mic birou, sau o măsuță va trebui să avem grijă să o iluminăm corespunzător activităților pe care le vom desfășura în general acolo.

Sursa: sporulcasei.ro

 

Actualizat: 04 Iulie 2016
COMENTARII