Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Guvernul vrea să reabiliteze un număr dublu de apartamente faţă de 2016

08 Martie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) estimează că va finanţa în acest an reabilitarea termică a circa 6.000 de apartamente, dublu faţă de rezultatul din 2016. Chiar dacă bugetul alocat acestui program ajunge pentru 70% din volumul propus, ministerul se bazează pe atragerea de fonduri europene, o practică ocolită până acum de primării.

Guvernul a alocat pentru acest an 8,8 mil. euro programului de reabilitare termică a blocurilor vechi. Sunt propuse la finanţare un număr de circa 161 blocuri de locuinţe formate din 6.700 apartamente în diferite faze de execuţie, din care în anul 2017 se estimează finalizarea unui număr de circa 6.000 apartamente. Bugetul propus ar ajunge pentru finanţarea a circa 4.200 de apartamente, dacă analizăm deconturile de anii trecuţi. Totuşi Ministerul Dezvoltării se bazează pe atragerea masivă de fonduri europene.

În prezent, aceste proiecte sunt în proces de evaluare în vederea contractării. Ministerul intenţionează ca în această lună să relanseze apelul pe proiecte de reabilitare termică, pentru a contracta fondurile rămase disponibile în urma apelului închis în anul 2016.

Trebuie precizat că suma alocată din fonduri europene este aproape dublă faţă de toţi banii cheltuiţi pe blocurile reabilitate termic în ultimii opt ani prin programul susţinut de stat. Acest program a condus la reabilitarea termică a numai 1.652 de blocuri de locuinţe, formate din peste 62.000 de apartamente. Pentru realizarea acestor lucrări, statul a scos din buget circa 120 mil. euro. Dată fiind contribuţia de 50% a statului în programul de reabilitare, costul lucrărilor a fost dublu.Totuşi, cele mai multe blocuri au fost reabilitate termic din fondurile proprii ale românilor sau cu bani de la bugetul local al primăriilor. Astfel, tabloul general arată că abia circa 3% din cele circa 85.000 de blocuri construite până în 1990 au trecut prin programul de reabilitare termică.

Sursa: capital.ro

Actualizat: 08 Martie 2017
COMENTARII