Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Guvernul dă mai mulţi bani ANL pentru a o ajuta să gestioneze banii din vânzarea şi închirierea de locuinţe

29 August 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Ministrul dezvoltării a decis să dea în acest an Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe 5% din banii adunaţi din vânzarea locuinţelor şi a cotei ce revine statului din chirii, echivalentul unei sume de 2,1 mil. lei, potrivit unui proiect legislativ. Banii ar trebui folosiţi de ANL pentru a supraveghea încasarea sumelor din vânzări şi închirieri.

Decizia vine după ce, în această primăvară, guvernul a decis să reducă cu până la 50% chiriile locuinţelor ANL. Acum, chiriaşii plătesc cel mult un procent cuprins între 10% şi 30% din venit.

Legislaţia actuală prevede ca 5% din cheltuielile necesare construcţiei de locuinţe ANL să intre în bugetul agenţiei, bani ce sunt folosiţi pentru a urmări lucrările de execuţie şi a contracta serviciile de proiectare şi construcţie.

Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă propus spre aprobarea Guvernului că sumele strânse din cei 5% nu sunt suficiente şi că agenţia are nevoie de 2,5 mil. lei în plus.

Drept urmare, Ministerul Dezvoltării propune modificarea legii de funcţionare a ANL şi stabileşte ca 5% din sumele reprezentând recuperarea investiţiei virate către ANL de primării de pe urma chiriilor şi din banii obţinuţi din vânzarea locuinţelor să intre în bugetul agenţiei, cel puţin în 2017.

Aceşti bani ar trebui folosiţi de ANL pentru a ajuta primăriile să calculeze corect chiriile pe care trebuie să le încaseze sau, după caz, a valorii de vânzare a locuinţelor. În plus, trebuie să ajute la urmărirea, gestionarea şi utilizarea banilor astfel colectaţi.

Datele ministerului arată că de la începutul anului şi până acum s-au obţinut 42,7 mil. lei din chirii şi vânzări. Mai exact 26 mil. lei din vânzarea de locuinţe pentru tineri şi 16,7 mil. lei din cota aplicată valorii de înlocuire a locuinţelor închiriate (adică un procent din chiria plătită lunar de chiriaşii ANL).

Agenţia Naţională pentru Locuinţe a finalizat până acum 33.482 de unităţi locative, din care 3.505 locuinţe au fost cumpărate de beneficiari, iar 29.977 sunt exploatate în regim de închiriere, potrivit datelor ministerului dezvoltării. Dintre locuinţele închiriate, 11.678 de unităţi pot fi achiziţionate de chiriaşi, iar pentru restul trebuie finalizate procedurile cadastrale sau schimbat regimul juridic. 

Sursa: www.capital.ro

Actualizat: 29 August 2017
COMENTARII