Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Fondurile pentru Prima Casa 2013 aproape de epuizare. Va exista o continuare?

12 Iulie 2013
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Mai mult de jumătate din banii alocati pentru 2013 au fost epuizati in primele cinci luni ale anului. Va exista o continuare ? Sub ce forma ?

Presiunea tot mai mare a cererii mai mult sau mai putin directe venite atat din partea vanzatorilor cat si a cumparatorilor de locuinte face ca reprezentantii statului sa ia in calcul suplimentarea fondurilor pentru programul Prima Casa : " „Suntem în discuții (cu Ministerul de Finanțe, n.red.), în sensul că noi le-am făcut o solicitare bazată pe niște argumente, dar nu noi decidem”, a declarat Aurel Șaramet, președintele Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Motivul principal al unei astfel de solicitari este reprezentat de cererea ridicată pentru acest program, exprimata atat de potentialii cumparatori, cat si de catre banci. „E de datoria noastră să semnalăm rezultatele și evoluția programului, dar decizia nu ne aparține”, a punctat, încă o dată, Șaramet.

Desi au aparut incertitudini legate de continuarea programului guvernamental – în vechea formulă sau în varianta Noua Casă, anul 2013 a fost cel mai dinamic in ceea ce priveste acordarea de credite co-garantate de catre stat. Până la finele lunii mai au fost epuizate mai mult de jumătate din fondurile alocate pentru întregul an – 410 milioane de euro dintr-un total de circa 780 de milioane, potrivit FNGCIMM. Fata de anul 2012, numarul garantiilor acordate in aceasta perioada, circa 11.000 a fost cu 10% mai mare. Astfel daca ritmul actual de creditare se va mentine, fondurile alocate pentru 2013 vor fi epuizate înainte de sfârsitul anului, probabil prin luna octombrie.

Avantajul principal pe care il ofera creditele Prima Casa, consta în posibilitatea achiziției unei locuințe cu un avans mic, de doar 5% – față de un minimum de 25% și, respectiv, 15%, solicitat pentru creditele standard în euro sau lei. În ceea ce privește dobânzile, băncile active pe piața locală oferă produse relativ similare. "In orice analiza de piata, trebuie insa tinut cont ca un numar relativ important de clienti opteaza pentru achizitionarea de imobile prin programul Prima Casa si datorita costurilor mai mici", a declarat Simona Chis, reprezentantul agentiei imobiliare Corales.

Ar fi fost mai bine fără?
O critica adusă nu de puține ori programului guvernamental Prima Casa, este că a împiedicat evoluția firească a a pieței și scăderea agresivă a prețurilor la locuințe. Trebuie insa tinut cont de faptul ca nici o piata imobiliara matura nu poate functiona bazandu-se strict pe economiile populatiei, iar statul a fost dator sa intervina cu aceasta solutie de incurajare a creditarii, sub forma garantarii ei, in contextul in care in acesti ani statul, prin Ministerul de Finante, s-a transformat intr-un "concurent" al pietei libere de creditare, imprumutandu-se la randul sau cu sume consistente de pe aceeasi piata bancara interna. "Orice banca a preferat acordarea unor imprumuturi catre stat in detrimentul acordarii acestora catre populatie, atat din prisma eforturilor, cat si a riscului potential asumat", a declarat pe aceeasi tema Simona Chis.

Sursa : www.imobiliare.ro

Actualizat: 27 Iulie 2013
COMENTARII