Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

De astăzi persoanele fizice și juridice care nu respectă normele calității în construcţii riscă amenzi usturătoare

24 August 2016
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Persoanele care își fac o locuință nouă sau care și-o modernizează pe cea veche fără a respecta normele legale de calitate riscă, începând de astăzi, amenzi de până la 40.000 de lei, în condițiile în care sancțiunea maximă era până acum de cel mult 20.000 de lei. Mai exact, au fost majorate semnificativ toate amenzile prevăzute de Legea calității în construcții, plus că s-au introdus perioade de garanție pentru clădiri, în funcție de importanța acestora.

De astăzi intră în vigoare Legea nr. 163/2016, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 561 din 25 iulie, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii. Persoanele fizice şi juridice care nu respectă normele referitoare la calitatea în construcţii pot fi sancționate contravențional cu o amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei, dacă nu respectă prevederile legale referitoare la executarea unei construcții noi, a unei intervenții la o construcție existentă sau la desființarea acesteia din urmă. Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă intervenții la construcții existente, în actul normativ este explicat că acestea sunt lucrări: de construire, reconstruire, desființare parțială, consolidare, reparație, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, reabilitare termică, creștere a performanței energetice, renovare, renovare majoră/complexă, schimbare de destinație, protejare, restaurare, conservare sau desființare totală.

Toate aceste intervenții se fac în baza expertizei tehnice a unui expert atestat, iar dacă este nevoie, și în baza auditorului energetic, care potrivit legii calității în construcții, verifică proiectarea, execuția și recepția lucrărilor ce necesită emiterea, autorizației de construire sau de desființare.

Alte fapte ce fac obiectul sancțiunilor conform legii calității sunt:

  • neasigurarea verificării execuţiei lucrărilor de construcţii prin diriginţi de şantier autorizaţi;

  • realizarea de construcţii fără specialişti responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi;

  • necompletarea şi nepăstrarea cărţii tehnice a construcţiei;

  • neexecutarea obligaţiilor privind urmărirea comportării în exploatare a construcţiilor şi neexecutarea lucrărilor de reparaţii şi consolidări.

  • neprecizarea în proiect a categoriei de importanţă a construcţiei şi nestabilirea fazelor determinante supuse controlului calităţii;

  • prevederea în proiect sau utilizarea unor produse necertificate sau pentru care nu există agremente tehnice la lucrări la care trebuie să se asigure nivelul de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile;

  • nerespectarea prin proiecte a nivelului de calitate corespunzător cerinţelor fundamentale aplicabile.

Legea calităţii în construcţii are drept scop realizarea şi exploatarea unor construcţii de calitate corespunzătoare, pentru a proteja viaţa oamenilor, bunurile acestora, societatea şi mediul înconjurător.

Sursa: http://www.avocatnet.ro/

Actualizat: 25 August 2016
COMENTARII