Agentie imobiliara Timisoara
Corales pe Facebook
Corales pe Google Plus
Corales pe Twitter
Corales pe linkedIn
Limba romana Limba engleza
 
oferte
RECOMANDATE
 
oferte in
EXCLUSIVITATE
 
oferte
BLOCURI NOI
 
ultimele
ACTUALIZARI
 
oferte
REZIDENTIAL
 
 

Deși cu cerere-record anul trecut "Prima Casă” nu mai reprezintă singura opțiune pentru clienți

15 Februarie 2017
 
 
 
 
 
( 0 comentarii)

Putem spune că, pe parcursul perioadei de recesiune economică, programul Prima Casă a fost „pâinea și sarea” cumpărătorilor de locuințe din România. Pentru mulți, acesta reprezintă în continuare cea mai accesibilă modalitate de achiziție. În condițiile în care piața a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare, este de așteptat însă ca influența programului de stat să se diminueze, iar băncile și clienții să găsească soluții alternative de finanțare – o tendință ai cărei „muguri” se văd deja!

Pe fondul cererii crescute de credite co-garantate de către stat, provocate de legea dării în plată, reprezentanții Guvernului au elaborat la finele anului trecut o strategie de desfășurare a programului pe următorii cinci ani, între 2017 și 2021. Potrivit strategiei menționate, cei care se gândesc să solicite un credit co-garantat de către stat vor avea la dispoziție un plafon în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de lei în 2017; suma alocată de autorități va scădea însă la 2 miliarde de lei în 2018, 2019 și 2020 și, în cele din urmă, la 1,5 miliarde de lei în 2021.

Oficialii Guvernului precizează că această reducere treptată de fonduri are ca scop diminuarea intervenției statului pe piața imobiliară, pornind de la presupunerea (și așteptarea!) că piața ipotecară va continua să se dezvolte în următorii ani, iar accesul clienților la soluții alternative de creditare se va îmbunătăți.

Încă 2.000 de credite din banii pe 2016

La nivelul lunii februarie, plafonul de 2,5 miliarde de lei anunțat pentru 2017 urmează încă să fie aprobat de către stat. Până atunci însă, programul Prima Casă continuă să funcționeze, potrivit reprezentanților Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Astfel, cei interesați au la dispoziție fondurile alocate, dar rămase neutilizate în 2016, în valoare de 175,5 de milioane de lei. De menționat este că această sumă va permite finanţatorilor acordarea de credite în valoare totală de aproximativ 351 de milioane de lei (circa 77,9 milioane de euro). Luând în considerare o valoare medie de garantare de 40.000 de euro, rezultă că băncile pot acorda circa 1.950 de credite din fondurile rămase de anul trecut.

Crește popularitatea ipotecarelor standard

Un rol important în depășirea „paradigmei Prima Casă” l-a avut, desigur, readaptarea ofertelor băncilor la nevoile pieței și ale consumatorilor – este semnificativ că, la scurt timp de la intrarea în vigoare a dării în plată, acestea au revenit, în mare parte, la un nivel mai accesibil al avansurilor solicitate. Demnă de luat în seamă este însă și ieșirea din expectativă a unei categorii de consumatori cu venituri superioare, pentru care plata unui avans mai mare de 5% nu reprezintă așa o problemă.

Situație descrisă pe larg aici: imobiliare.ro

Actualizat: 15 Februarie 2017
COMENTARII